szerző:
MTI

Újabb módosító javaslatok érkeztek a felsőoktatási törvényhez.

Újabb módosító javaslatok érkeztek a felsőoktatási törvényhez. Az egyik bizottsági módosító indítvány szerint a Magyar Akkreditációs Bizottság új tagokkal 2012. március 1-jén alakulna meg, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács általános jogutódjaként létrejövő Felsőoktatási Tervezési Testületet szintén e napig kellene megalakítani. A hallgatói önkormányzat tevékenységét a kormány által meghatározott költségvetési támogatás segítené. 

Rektorok a Magyar Rektori Konferencia legutóbbi ülésén. Ki nevezi ki őket?
©

A kereszténydemokrata Pálffy István azt indítványozza, hogy a Magyar Akkreditációs Bizottságnak ne tizenkettő, hanem tizenhárom tagja legyen, s egy tagot a Magyar Művészeti Akadémia is delegálhasson.

Pósán László azt rögzítené, hogy a rektori pályázat kiírása és a rektor kinevezése a fenntartó feladata, nem a szenátusé, mint azt a javaslat tartalmazza. Egy másik javaslat lehetővé tenné a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű és roma hallgatók számára, hogy felzárkóztató programok, szakkollégiumok jöjjenek létre a felsőoktatásban, amelyeket egyházi fenntartók is létrehozhatnak és működtethetnek.

Szintén fideszes Koncz Ferenc javaslata lehetővé tenné, hogy nyugdíjba vonulásukat és 70. életévük betöltését követően az egyetemi, főiskolai tanárok, kutatóprofesszorok és tudományos kutatók a nyugalmazott jelzővel tovább viselhessék egykori munkaköri címüket.