szerző:
Eduline

A Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is felkerült a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, a természettudományos képzéseket indító intézmények rangsorára.

A Debreceni Egyetem
©

A 400-as listán a Debreceni Egyetem a 257., az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedig a 321. helyet szerezte meg. A listát a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezeti, amelyet a Harvard és a Cambridge követ.

A természettudományi képzési terület nemzetközi rangsorát négy szempont alapján állították össze: számít a tudományos hírnév, a munkáltatók véleménye, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, valamint az idézettségre utaló bibliográfiai indikátor (h-index citations) is.

A tudományos hírnév szerinti listában a Debreceni Egyetem a 135. helyen végzett, megelőzve többek között a dublini Trinity College-ot és a leedsi egyetemet. Az ELTE ebben a rangsorban a 166. lett, ezzel a helsinki, a varsói és a zürichi egyetem előtt végzett. A munkáltatói vélemények alapján összeállított rangsorban mindkét intézmény a 201. helyen áll.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Quacquarelli Symonds összesített, 2014/2015-ös rangsorában négy magyar egyetem szerepel: a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem. A cég ezzel párhuzamosan állítja össze a tudományterületi rangsorokat többek között a mérnöki és a műszaki, a társadalomtudományi, valamint az élet- és orvostudományi területről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!