szerző:
Eduline

Hatalmas munkaerőhiányt mutattak az év elejéről származó statisztikák, kiváltképp az informatika terén. Az oktatási államtitkár szerint nőtt az egyetemre jelentkezők körében a hiányszakmák népszerűsége. Nem csoda, hiszen arányaiban ott hirdetik meg a legtöbb állami helyet, de ez is kevés lehet, ha kibuknak a hallgatók.

©

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint legalább 50 ezer munkavállalóra lenne azonnal szüksége a magyar gazdaságnak, kiváltképp az információs-kommunikációs szektorban. de a szolgáltatószektor valamint a pénzügyi szektor is munkaerőhiánnyal küzd. Mint korábban beszámoltunk róla, az z Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége szerint még nagyobb a hiány, 22 ezer betöltetlen informatikai álláshely van az országban.

Az oktatási államtitkár szerint már a középiskola előtt fel kell hívni a diákok figyelmét a hiányszakmákra, hogy minél többen válasszák e szakokat a felsőoktatásban - hangsúlyozta Palkovics László oktatási államtitkár az M1 hétfő reggeli műsorában.

Örömtelinek nevezte, hogy jelentősen nőtt a hallgatók érdeklődése az informatikai szakok iránt, amelyekre az utóbbi években a kormányzat tudatosan hívja fel a figyelmet. Ez a figyelemfelhívás azonban egyelőre inkább adminisztratív eszköz, ugyanis a arányaiban itt biztosítják a legtöbb állami helyet az elsőévesek számára. Tehát a népszerűség mögött inkább az ingyenes felsőoktatásban való részvétel lehet. Erre tértünk ki korábban is, mikor Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese a legnépszerűbbnek nevezte az informatikát, miközben az adatok nem ezt tükrözték.

Kétezerrel több hallgatót vettek fel idén

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a műszaki és informatikai állami képzések a legnépszerűbbek, ám a számok mást mutatnak. Felsőoktatási képzésekre idén öt százalékkal többen jelentkeztek, és 2000 diákkal többet is tudtak felvenni - mondta Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az M1-nek. Idén a 111 ezer jelentkezőből 74 ezren kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat.

Érdemes figyelembe venni ugyanis az informatikai képzést be nem fejezők arányát is: Tevesz Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem dékánhelyettese 2011-ben is már úgy nyilatkozott, hogy a beiratkozók fele kibukik az egyetemről, hiába vesznek fel sok hallgatót. Mint mondta

a jelenlegi kiválasztási, felvételi rendszer nem irányítja jól a hallgatókat, a felvételi pontszám nem tükrözi a szükséges felkészülést.

Visszatérve Palkovics Lászlóra: hétfő reggeli interjúban úgy folytatta, hogy nem elég az állami népszerűsítés, ezért újabb programokat indítanak, mert ezt a népszerűsítő munkát már az általános iskolákban, óvodákban el kell kezdeni, hogy a gyerekek lássák, "ezek nem valamiféle félelmetes dolgok, amitől reszketni kell, hanem igenis nagyon szép szakmák".

Palkovics László megjegyezte, ha van elegendő jelentkező, akkor ezeken a szakokon a felvett hallgatók számának "gyakorlatilag nincs limitje".

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!