szerző:
Eduline

A magyar kormány nem tud arról, hogy az amerikai képzés akkreditációja megtörtént volna – mondta az atv.hu-nak az oktatási államtitkár annak kapcsán, hogy az Országgyűlés viszont ma elfogadja a szintén amerikai McDaniel College itteni működéséről szóló megállapodást.

©

„A törvény egyértelmű. Azt mondja ki, hogy az egyetem abban az országban is képzést folytat, ahol az egyetem létezik. A képzés folytatásának sokfajta feltétele van, feltétele a kampusz megléte, de feltétele az is, hogy ezt a képzést a hallgatók választani tudják. Egyelőre nekünk – a magyar kormánynak –, arról nincs tudomásunk, hogy a CEU ezt a két feltételt teljesítette volna” - írja az atv.hu.

Pont kerülhet a CEU-ügy végére? Megvan az anyaországi kampusz is

A szövetségi megállapodás után információink szerint múlt hétre az anyaországbeli kampusz kérdését is sikerült megoldania a CEU-nak - méghozzá a kormánynak is elfogadható módon - írja a hvg.hu. Már gyakorlatilag csak az aláírások hiányoznak a magyar kormány és New York állam közötti megállapodásról - írja a hvg.hu - amelyet az egyetem további működésének feltételéül szabott a felsőoktatási törvény áprilisi módosítása.

Az oktatási államtitkár nem tudott választ adni arra, hogy körülbelül mennyit kell várni arra, hogy ha a CEU benyújtotta az akkreditációs kérelmét az amerikai illetékes oktatási hatóságnak, mennyi idő múlva ütik rá a pecsétet. Így arra sem tudott válaszolni, hogy a magyar kormány még ebben az évben megköti-e a megállapodást a CEU-ról New York tagállammal. 

„Ezt nem tudom megmondani. Ez megint azon múlik, hogy milyen gyorsan döntenek Amerikában azok, akik a CEU akkreditációs kérelmének az ügyében a döntést meg hozzák. Ha ez megtörtént, akkor meg fogjuk vizsgálni, hogy az ottani kampusz és a képzés akkreditációja valóban kielégíti-e azt, amit a törvény megkíván. Egyelőre még erről mi itt hivatalosan nem tudunk” – ismételte meg az oldalnak az oktatási államtitkár.