szerző:
Eduline

Egy zseniális tudós egyetemi évei, két kihagyhatatlan történelmi film, egy zenész és kíméletlen tanárának története, és a valaha készült leghitelesebb film a felnőtté válásról - többek közt ezek versengenek idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjért. Programajánló a szorgalmi időszak első heteire.

A mindenség elmélete

Listánk első helyén nem véletlenül szerepel a világ egyik legnevesebb fizikusának egyetemi éveit feldolgozó film. Stephen Hawking - miután megszerezte oxfordi diplomáját - a Cambridge-en kezdte el doktori tanulmányait. A hihetetlenül ígéretes hallgató itt nem csak első feleségével ismerkedett meg, de ekkor diagnosztizálták nála az amiotrófiás laterálszklerózist (ALS) is. A film érdekessége, hogy a forgatókönyv Jane Hawking emlékiratai alapján készült. Nemcsak a filmet, hanem a Stephen Hawkingot alakító Eddie Redmayne-t is Oscar-díjra jelölték.

IMDb-értékelés: 7,8 pont

Port.hu-értékelés: 7,9 pont

Kódjátszma

Alan Turing nevét a hetvenes évekig senki sem ismerte, pedig részben neki köszönhető, hogy a második világháború hamarabb véget ért. A zseniális matematikusnak fontos szerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek kódjainak feltörésében. A Turingot alakító Benedict Cumberbatch-et a legjobb férfi főszereplő, Keira Knightley-t pedig a legjobb női mellékszereplő díjára jelölték.

IMDb-értékelés: 8,2 pont

Port.hu-értékelés: 8,3 pont

Sráckor

Richard Linklater filmje egyedülálló kísérletet tett: a fikciós drámát 2002-től tizenkét éven keresztül forgatták, ugyanazokkal a színészekkel, így a 6 éves Mason (Ellar Coltrane) felnőtté válása valóban a nézők szeme előtt zajlik. A két szülőt alakító színészt, Patricia Arquette-et és Ethan Hawke-ot a legjobb mellékszereplő díjára jelölték, de a film a legjobb rendezőnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerésért is küzd majd az Oscaron.

IMDb-értékelés: 8,3 pont

Port.hu-értékelés: 8,3 pont

Selma

Ava DuVernay történelmi drámája a hazai iskolai tananyagból kimaradó, de nagyon izgalmas témával, az afroamerikai polgárjogi mozgalommal foglalkozik. 1965-ben az alabamai Selmában illegális módszerekkel rengeteg fekete állampolgárt akadályoznak meg abban, hogy szavazhasson, ezért Martin Luther King (David Oyelowo) odautazik, és szervezni kezdi a Selmából Montgomerybe tartó, ötnapos felvonulást.

IMDb-értékelés: 7,7 pont

Whiplash

Andrew (Miles Teller) a világ egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Shaffer Konzervatóriumba jár, ahol elszántan tanul dobolni, egész nap gyakorol, és bármit megtenne a sikerért. J. K. Simmonst a kegyetlen zenekarvezető megformálásáért jelölték Oscar-díjra, de a film a legjobb adaptált forgatókönyv díjáért is küzd majd.

IMDb-értékelés: 8,7 pont

Port.hu-értékelés: 7,6 pont

Ezt az öt könyvet érdemes elolvasni 2015-ben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!