szerző:
Eduline

A Huffington Post összegyűjtötte azokat az egyetemi szakokat, amelyekkel a legnehezebben lehet munkát találni...

A Huffington Post összegyűjtötte azokat az egyetemi szakokat, amelyekkel a legnehezebben lehet munkát találni pályakezdőként az Egyesült Államokban.

1. Klinikai pszichológus

Munkanélküliségi ráta: 19,5%

A legrosszabb helyzetben jelenleg a klinikai pszichológusok vannak, közülük minden ötödik diplomás szakember munkanélküli. Bár az elhelyezkedési lehetőségek nem éppen fényesek, az átlag 600-700 ezer forintos fizetés amerikai viszonylatban is elfogadható. A legjobban fizetett szakmákról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

2. Képzőművészeti képzések

Munkanélküliségi ráta: 16,2%

A különböző művészeti szakok sem ígérnek biztos és jól fizető karriert. Az átlagfizetés hasonló a pszichológusokéhoz, elhelyezkedni viszont majdnem ugyanolyan nehéz.

3. Történelemtanár

Munkanélküliségi ráta: 15,1%

A pedagógusok jóval többet keresnek az Egyesült Államokban, mint itthon – átlagosan 800 ezer forintot –, elhelyezkedni viszont ott sem könnyű. A történelem szakot végzett tanárok 15 százaléka munkanélküli.

4. Informatikus könyvtáros

Munkanélküliségi ráta: 15%

Az informatikus könyvtárosok közül szintén sokan nem találnak munkát: jelenleg 15 százalékuk állástalan. A fizetés sem túl vonzó: ha sikerül elhelyezkednie, egy diplomás szakember átlagosan 600 ezer forintos havi bérre számíthat.

5. Katonai mérnök

Munkanélküliségi ráta: 10,9%

A katonai az egyik legmagasabb fizetést ígérő pálya az Egyesült Államokban: átlagosan havi másfél millió forintot keresnek a diplomás fegyveresek, de van, aki ennél jóval többet vihet haza. A munkanélküliség viszont itt is jelentős: a katonai mérnökök 11 százaléka nem talál megfelelő állást. Mennyi idő alatt találnak állást a diplomás pályakezdők? Összefoglalónkat itt olvashatod.