szerző:
MTI

Egyesül a két nagy felsőoktatási tanulmányi rendszer, a Neptun és az Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR).

©

Az érintett informatikai cégeknek az MTI-hez kedden eljuttatott közös állásfoglalása szerint a cél az egységes intézményi oktatási infrastruktúra, amely magában foglalja az eddig egymás mellett futó fejlesztéseket. Ötvözi továbbá az eddig használt rendszerek előnyeit, hogy a tanintézmények oktatói és hallgatói országosan és egységesen magasabb színvonalú, komplexebb, átjárható szolgáltatásokat kaphassanak.

Az egységesítést követően több olyan, mostantól mindenki számára elérhető új funkció egységes bevezetése és országos felhasználása várható, mint például a tananyagszerkesztő és -lejátszórendszer és az ezt is támogató kooperációs rendszerek.

Az új rendszer egyúttal költségtakarékosabb fenntartást és fejlesztést tesz elérhetővé az intézményeknek, valamint dolgozóiknak és hallgatóiknak - jelezték, hozzátéve: a változások az SDA Informatikai Zrt. és a Dexter Informatikai és Tanácsadó Kft. közötti kétéves egyeztetési folyamat után válnak lehetővé.

A Neptun rendszert felsőoktatási intézmények használják tanulmányi, pénzügyi, oktatásszervezési feladataik adminisztrálására. Ugyancsak a Magyarországon használatos felsőoktatási szoftver az ETR, a diákok interneten keresztül intézhetik az oktatási intézménnyel kapcsolatos teendőiket, kurzusokat vehetnek fel és vizsgákra jelentkezhetnek.

További hasznos infók

Egymilliárdért szünteti meg a naplókat az állam: furcsaságok az eljárásban

Neptun, tárgyfelvétel, kreditek - egyetemi kisokos gólyáknak

10+1 dolog, amire az egyetem tanít meg