szerző:
MTI

Mi köze a tanszabadsághoz a CEU-nak - kérdezte olvasói levélben Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a Globe and Mail című kanadai napilapban, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorával, Michael Ignatieff történésszel készült, hétfőn megjelent interjúra reagálva.

©

Ignatieff az interjúban egyebek közt azt mondta, hogy Magyarország egypártrendszer felé halad, és ugyanez lehet számos más ország jövője is. "A CEU, ez a kis egyetem a helyzet túldramatizálása nélkül, demokratikus és antidemokratikus erők ütközésének középpontjába került. Ha nincsenek szabad egyetemek, akkor valójában nincs demokrácia. A tanszabadság nem professzorok fényűzése, hanem alapmutatója a demokrácia milyenségének, illetve egyáltalán meglétének" - mondta Ignatieff.

Kovács Zoltán erre reagálva írt olvasói levelet, amelynek a kanadai lap helyt adott mind nyomtatott, mind elektronikus kiadásában. A magyar kormány szóvivője szerint jó lett volna, ha az interjút készítő újságíró, Daniel Nolan több fontos kérdést is feltesz Ingatieffnek. 

"Milyen alapon ad amerikai diplomát a CEU, amikor nem tart akkreditált felsőoktatási kurzusokat az Egyesült Államokban?" - teszi fel a kérdést Kovács Zoltán, aki emlékeztet: "a CEU-nak van egy Magyarországon regisztrált és akkreditált +leányvállalata+, a Közép-európai Egyetem, melyen folytatódhatnak a kurzusok és amely diplomákat is adhat". Ennél fogva mi köze lehet mindennek a tanszabadsághoz?" - kérdezte a szóvivő.

A CEU egy korábbi közleményében kimelte: a Bard College-dzsal együttműködésben indítottak oklevelet adó képzést az egyenlőtlenségek kutatására, a képzés első évfolyama 2018-ban végzett. „New York Állam Oktatási Hivatala megerősítette, hogy a CEU a képzéssel teljesíti azt a feltételt, amely előírja, hogy az egyetem végezzen oktatási tevékenységet New York államban” – írták.

Először indokolta meg a kormány, miért nem írják alá a CEU-s megállapodást

Először indokolta a kormány, hogy miért nem írja alá New York állammal azt a megállapodást, ami lehetővé tenné a CEU budapesti működését. A 444 azt írja, Szijjártó Péter külügyminiszter brüsszeli sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva mondta azt, hogy a magyarországi működéshez az Egyesült Államokban is felsőoktatási tevékenységgel kell rendelkezni, "ezt egyelőre mi, a magunk részéről bizonyítottnak nem látjuk."