szerző:
Eduline

Hatalmas előrelépés lesz, ami az összes tudományos kutatást felpörgetheti.

A különböző tudományágaknak az évszázadok során mindig működött egy információmegosztási hálózata - szigorúan véve az inkvizíció könyvégetése elől kimentett írások is ilyen utat jártak be. Napjainkban sincs ez másként, de mire egy ilyen hálózaton végigfut egy-egy új, tudományos jelentőségű publikáció, rengeteg idő vész kárba, sokszor hónapok, vagy évek telnek el, míg az egy területen dolgozók szélesebb közössége is megismer egy tanulmányt.

Mondani sem kell, ez a tudományos és technológiai versenyfutásban egyre inkább megengedhetetlen. Ráadásul nem segíti az interdiszciplínák erősödését sem, hiszen az összehangolásra váró tudományos eredmények külön hálózaton futnak végig.

Számos megoldás próbálta eddig megvetni a lábát ezen a sajátos piacon, ilyen az Academia.edu (közel 38 millió különböző publikációval), valamint a holland gyökerű Elsevier, mely egyre inkább nagyágyúnak számít a magasan jegyzett tudományos publikációk terén.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Hollandia azonban közös uniós megoldásban gondolkodott. Egyelőre úgy látszik, hogy sikeresen végigvihetik a döntéshozókon, hogy az EU maga alakítson ki egy olyan online rendszert, amelyben minden olyan publikáció elérhetővé váljon, melynek megírását közpénzből, illetve uniós forrásból finanszírozták. Lényegében minden állami egyetemnek - illetve a többi csatlakozónak - nem csak lehetősége, de kötelessége is lesz a szabad hozzáférhetőség jegyében feltölteni a tudományos munkáikat.

Ez nem a teljes dokumentáció feltöltését jelenti, de az eredmények mellett az azt megalapozó adatokat is nyilvánossá kellene tenni, mely alól csak komoly szerzői jogi, vagy biztonsági esetekben lehetne kivételt adni - írja a 444. Képzeljünk el egy rendszert, ahol könnyen kereshető formában minden fontos, specifikus és friss kutatási eredményhez hozzáférhetünk, ezt követően felvehetjük a kapcsolatot más kutatókkal, hogy együtt újabb és újabb eredményekre jussunk.

A portál felhívta a figyelmet arra is, hogy a holland kormány a lépéssel ráadásul egy sikeres nemzeti vállalkozásukat törheti le (Elsevier), ami jól mutatja a közös ügyek elsőbbsége iránti elköteleződést.

A témában ajánljuk 
El sem tudjátok képzelni, hány lány marad távol az iskolától: megdöbbentő adatokat közölt az ENSZ
Teljesen új felfedezés a dinoszauruszokkal kapcsolatban
10 őrült felfedezés, amelyet még nem sikerült bizonyítani