szerző:
Eduline

Megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között kedd kora délután.

©

Megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között kedd kora délután. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a budapesti egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "a hallgatók egyelőre nem hallják a kormány szavát". A tárcavezető arra számít, jövőre 40 ezren tanulhatnak ingyen az egyetemeken és főiskolákon - erről itt olvashatjátok el összefoglalónkat.

Balog Zoltán azt mondta, a diákok és a kormány a követelt hat pontból ötben egyetértenek, kivéve a hallgatói szerződések kérdését, amelyről a héten még egyeztetnek. Mint mondta: Magyarország nem olyan gazdag ország, hogy külföldre képezzen szakembereket.

Hozzátette: a kormány meghallotta a diákok hangját, megértette, hogy azokkal a hitelkonstrukciókkal, amelyeket ajánlanak nekik tanulmányaik finanszírozására, nem kívánnak élni, és félnek attól, hogy eladósítsák jövőjüket. Hozzátette, hogy ezért eltörölték a keretszámrendszert, és nem engedik a tandíj bevezetését.

A miniszter úgy fogalmazott: az a benyomása, hogy a hallgatók még nem hallják ezt a hangot, és vannak olyan külső tényezők, amelyek segítik őket abban, hogy ne is hallják, és megpróbálnak ebbe a párbeszédbe "beleállni".

"Az egésznek semmi értelme nem volt"

"Az egésznek semmi értelme nem volt, Balogék nem tudtak választ adni a kérdéseikre, nem láttak konkrét tervet vagy számokat, nem volt miről beszélni. Teljes káosz van a kormányzatban" - a Hallgatói Hálózat így értékelte a tárgyalást Facebook-oldalán.

Fatér Ambrus, a Hallgatói Hálózat aktivistája a hvg.hu-nak azt mondta, csak "lózungok" hangzottak el a miniszter részéről, és nem kaptak választ a kérdéseikre, vagyis hogy milyen lesz az új felsőoktatási koncepció, illetve hogyan képzeli a kormány a felsőoktatást a keretszámok nélkül.

"Idő előtt távoztunk a minisztérium épületéből, mert egy kérdésünkre sem kaptunk érdemi választ. Csak politikai halandzsát és mellébeszélést hallhattunk" - írja Facebook-oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.