szerző:
Eduline

Néhány akadémikus tervezetet akar benyújtani a Magyar Tudományos Akadémia december 6-i rendkívüli közgyűlésére. Azt javasolják, hogy kezdeményezzék az MTA szerves beépülését a magyar felsőoktatás rendszerébe – derül ki a 168 Óra birtokába került tervezetből.

©

A javaslatot készítő akadémikusok úgy látják, hogy az MTA intézethálózata ellentmondásos viszonyban áll a magyar felsőoktatás intézményrendszerével, hiányzik az oktatás és kutatás egysége.

„A felsőoktatásban dolgozók tanítási terhei a kutatás rovására mennek, az akadémiai intézethálózatban kutatók részvétele a felsőoktatásban esetleges, egyéni döntéseken alapul és intézményileg is rendezetlen, sokszor egyetlen MTA intézmény laboratóriumai és kutatói több egyetemen is érintettek. Az MTA lehetséges hozzájárulása az oly sokak által vágyott magyar elitegyetem programhoz az lehetne, hogy az MTA igényeljen és vállaljon felsőoktatási szerepet, intézethálózata létesítsen BA, MA és PhD képzéseket” – idézi az anyagot a 168 Óra.

Meglátásuk szerint ehhez semmiféle új törvényi szabályozás nem szükséges, az MTA mint magánegyetem jelenne meg kutatóhálózatával a felsőoktatásban.

2030-ra a világ kétszáz legjobb egyeteme közé kellene kerülnie a Corvinusnak?

2030-ra bekerüljön a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé - ez a cél a Budapesti Corvinus Egyetemmel.