szerző:
Eduline

A napokban kerülhet a kormány elé az az előterjesztés, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nemzetközi innovációs és kreatívipari tudásközponti részvételének erősítéséhez szükséges működési modellváltásáról szól – írja a 168 Óra.

©

A lap szerint nemcsak a BCE, hanem más egyetemek is menekülnének a fojtogató állami korlátok elől. A 168 Óra birtokába került előterjesztésben a kormány számára két lehetőséget vázol Palkovics László, a modellváltást előkészítő miniszter.

Az első lehetőség megegyezik a BCE-re váró átalakításokkal, azaz a Mome is állami alapítású alapítvány fenntartásába kerülne. Az alapítvány helyében működhetne cég is, a lényeg, hogy jogi személy legyen, amelynek az állam át tudja adni a fenntartói jogokat.

Az előterjesztésben Palkovics azonban egy másik modellt is leír: ennek lényege, hogy a Mome „államháztartáson kívüli működését egy újonnan kialakítandó közjogi keretrendszerben” szerveznék meg. Vagyis az osztrák és finn egyetemekhez hasonlóan a fenntartói jogok jelentős részét az egyetem maga gyakorolja saját testületein keresztül, a minisztérium szerepe csupán a törvényességi felügyeleti, ágazatirányítási funkcióiból adódó kontrollra szűkülne.

A lap szerint nemcsak a Mome, hanem más egyetemek – például az Állatorvostudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem – is szívesen váltanának modellt. A két modell egyike sem jelentené azt, hogy kevesebb hallgató előtt nyílik ki a felsőoktatás kapuja.

Mi vár a 2019-ben felvételizőkre? A nagy egyetemi átalakulás még nem érinti őket?

Mire számíthatnak azok a felvételizők, akik 2019-ben jelentkeznek a Budapesti Corvinus Egyetem képzéseire? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Jövőre szeretnék jelentkezni a Corvinus egyik képzésére. Olvastam, hogy az egyetem már nem tartozik majd az állami intézmények közé, és államilag finanszírozott helyek helyett saját ösztöndíjas helyeket hirdetnek majd meg.