szerző:
MTI

Mitt Romney leendő republikánus elnökjelöltet "hidegen hagyja" a továbbtanulók sorsa - állította a felsőoktatásra...

©

Mitt Romney leendő republikánus elnökjelöltet "hidegen hagyja" a továbbtanulók sorsa - állította a felsőoktatásra szánt állami kölcsönök és ösztöndíjak mellett kardoskodó Barack Obama amerikai elnök az Ohio állambeli Columbusban kedden.

Az újraválasztásáért versenybe szálló demokrata elnök az egyetemi campus területén összesereglett több mint háromezer ember előtt támadta riválisa felsőoktatási elképzeléseit. Bírálta Romney kijelentését, miszerint a fiatalok kérjenek kölcsön szüleiktől, ha a középiskola elvégzése után tovább akarnak tanulni. Utalt republikánus riválisának arra a tervére, amely szerint a költségvetési deficit lefaragását egyebek között az oktatásra szánt költségek 20 százalékos csökkentésével akarja elérni. 

"Nincsenek mindenkinek olyan szülei, akik pénzt tudnának kölcsönözni" - szögezte le Obama, aki állást foglalt amellett, hogy az egyetemistákat az államnak kell megsegítenie kölcsönökkel, mégpedig lehetőleg közvetlenül, a bankok közvetítése nélkül, vagy ösztöndíjakat kell biztosítania a diákok számára. Obama megemlítette, hogy nem gazdag családból származik sem ő, sem felesége, így ösztöndíjak és hitelek segítségével tudtak egyetemi diplomát szerezni. 

 Romney közleményben válaszolt az elnök bírálataira. Azzal érvelt, hogy Obama elnöksége alatt megnőttek az egyetemi oktatás költségei, a demokrata elnök nem szilárdította meg a gazdaságot, emiatt az egyetemről kikerülők helyzete romlott, nem találnak maguknak munkát. Romney utalt arra is, hogy 2010-ben a fiatalok átlagosan fejenként mintegy 25 ezer dolláros adóssággal kerültek ki az egyetemekről. 

Obama 2008-as győzelmében nagy szerepet játszottak a fiatal szavazók, főleg az egyetemisták, tanácsadói szerint most is ezt a réteget kell elsősorban megszólítani.