szerző:
Eduline

Miért érdemes a Károlit választani? Hol lehet egy jót ebédelni az egyetem környékén? Kantner Dániel, a Károli Gáspár Református Egyetem harmadéves szociológus hallgatója mesélt az Eduline-nak egyetemi tapasztalatairól.

Hogyan érzed magad a Károlin? Mi az, amit kiemelnél az egyetemi éveidből?

Ami nagyon tetszik és általános az egyetemen, az az, hogy a hangulat eléggé családias. Mivel nem vagyunk 300-an egy szakon, ezért a tanárok ismerik a diákokat, rettentően segítőkészek és odafigyelnek mindenkire (legalábbis szociológián én ezt tapasztalom). Nemcsak a tanárok a segítőkészek, hanem a tanulmányi osztályon az ügyintézők is profin végzik a dolgukat, mindenről pontosan tájékoztatnak, gördülékenyen mennek a dolgok.

Minden félévben egyszer van egy úgynevezett Tréninghét, amikor nincsenek megtartva a tanórák, csupán 2 kötelező kurzust kell felvenni arra az egy hétre, ami jóformán bármiről szólhat. Ilyenkor vendégelőadók (külföldiek is) jönnek az iskolába, nagy koponyák tartanak előadásokat, vagy éppen egy multitól jönnek karriertanácsadást nyújtani, az önéletrajz készítésével, esetleg a LinkedIn használatával kapcsolatban látnak el tanáccsal, de színházlátogatást, kirándulást vagy házi bajnokságokat is szerveznek, ami szerintem nagyszerű lehetőség, hiszen olyan dolgokat ismerhet meg az ember, amikkel amúgy nem biztos, hogy találkozik a hétköznapokban. 

Kantner Dániel

 Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre, ebből mi az, amit megkaptál? Mi az, amin esetleg változtatnál?

Szociológus hallgatóként a gyakorlatias oktatás játszott nagy szerepet a választásban, ugyanis fontosnak tartom, hogy ha az ember ténylegesen el akar sajátítani egy szakmát, akkor azt ne csak a könyvekből bemagolva ismerje meg. Összehasonlítási alapom is van egy másik egyetemmel, ahol kezdtem a szociológia szakot, és nem bántam meg, amiért felvételiztem a Károlira, ugyanis itt minden lehetőséget megkap a hallgató arra, hogy a gyakorlatban is megszerezze tudását. A kérdőív- és interjúkészítést vagy szerkesztést, az adatbáziskezelést kiválóan megtanítják, begyakoroljuk az évek során. Az egyetem például biztosít egy hét kutatótábort, ahol meghatározott vidéki településen x darab kérdőívet kell lekérdezni idegen emberektől, az ottani életről és szokásokról. Mindent összevetve, a gyakorlatiasság bejött a Károlin. Amin változtatni kéne, azok a szűk folyosók és a liftek száma.

Campusportré
Cikksorozatunkban utánajárunk, hol lazítanak, buliznak, pihennek, kirándulnak a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói. Mit szeretnek az alma materben, és min változtatnának? Hol szoktak ebédelni, sportolni, barátokkal találkozni? Hetente egyszer mikrofonvégre kapunk egy-egy hallgatót.

Igénybe veszed az egyetemi sportolási lehetőségeket?

Örülök, hogy vannak ilyen lehetőségek, bár én nem élek velük, jobban szeretem az egyetemen kívüli mozgást.

Melyik a kedvenc helyed a campuson?

A campus előtti macskaköves utca a kedvencem.

©

Hol szoktál ebédelni? Milyen jó helyek vannak az egyetem környékén?

Mivel az egyetem campusa a Kálvin tér mellett található, rengeteg lehetőség van. A Budapest Bagel egy népszerű szendvicsező, ami szinte mindig tele van emberekkel, de nem kell messzebbre menni, ha valaki a Rukkolában szeretne egy kiadós salátát falni. Személyes kedvencem a Ráday utcában lévő El Bigote nevezetű tortillás, ami bár nem a legnagyobb vendéglátóipari egység, 990 Ft-ért rendesen belakhatunk a különféle husikból választható 40 centis tortillákból. A Ráday utcában található Púder Bárszínház napi menüjei szintén 990 Ft-ért ajándéknak számítanak, és a hely maga is pazar, nemcsak ebéd, de kávé, tea, limonádé vagy kézműves sör szempontjából is kiváló. Persze, ha valaki nem szeretne a Ráday utcáig elsétálni, a Kálvin aluljáróban is talál magának 200 forintos pizzaszeletet, gyrost vagy különböző péksüteményeket. Ha valaki pedig vega vagy vegán ételre vágyik, annak a VegaCity nevű helyet tudom ajánlani, amihez szintén csak át kell menni az út túloldalára a Kálvin térről.

Hova jártok bulizni?

Általában a Ráday utcát célzom meg. Mint ahogy az étellel kapcsolatban is ajánlom, úgy az italozásnál sem nyúlunk mellé a Púder Bárszínházzal, hiszen pompás lehetőségeket kínál. A nem sokkal beljebb található Paris Texas az egyik legkellemesebb kávézó, ahol természetesen nemcsak a kávét döntheti magába az ifjúság, hanem a finom csapoltat vagy a bort is. Kifejezett törzshely nincs, ami ránézésre szimpatikus, oda szívesen betérünk. Károlis egyetemi bulikra nem szoktam járni, nem tudok véleményt mondani, inkább a BME Egyetemi Napokat és a LEN-t látogatom, ha egyetemi bulikról van szó.

Kirándulás, kikapcsolódás? Mit ajánlasz Budapesten?

Kikapcsolódni a Duna-parton szoktam, a Nehru parton sétálgatni és csodálni a város gyönyörű esti fényeit, ami lenyűgöző, ahogy visszaverődik a Duna felszínéről, vagy mindezt a Gellért-hegy tetejéről szemlélni. Megnyugtat, kikapcsol, és kirándulásnak is tökéletesen megfelel.

Ezt mindenképp érdemes megnézni, mielőtt elkezditek az egyetemet

Milyen a Szent István Egyetem hallgatójának lenni? Hol érdemes ebédelni, lazítani? Kocsis Vivien, a Szent István Egyetem kertészmérnök szakos hallgatója mesélt az Eduline-nak saját tapasztalatairól, és arról, hogy miért is fontos tisztában lenni azzal, hogy pontosan mit tanulunk. Milyen volt az első éved?