szerző:
Eduline

Ki és meddig igényelheti a diákhitelt, mennyit kaphattok egy félévben, mi a különbség a diákhitel 1 és 2 között, illetve mikor kell elkezdenetek a törlesztést? Ezek a legfontosabb tudnivalók a diákhitellel kapcsolatban.

©

Ki igényelheti a diákhitelt?

Feltétel a felsőoktatási intézményben érvényes, aktív hallgatói jogviszony és a bejelentett lakcím - utóbbi azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok mellett a menekült státuszban lévők, a letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezők, illetve a rendeletben meghatározott jogcímen Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők is igényelhetik. Ugyanakkor 40 év a felső korhatár.

Passzív félévekre nem kaphattok diákhitelt, emellett maximum 11 szemeszterben igényelhettetek diákhitelt, amennyiben a képzési idő ennél több, akkor is maximum 14 félévre igényelhető.

Mi a különbség a diákhitel 1 és 2 között?

A "diákhitel 1" szabad felhasználású, vagyis azt bármire elkölthetitek, míg a "diákhitel 2" kötött felhasználású, csak a tandíjatokat fizethetitek belőle, ezt egyenesen az egyetemnek, főiskolának utalják.

A diákhitel 2-nek jobbak a kamatai, így ha tehetitek, inkább ezt igényeljétek. A diákhitel 1 kamata jelenleg 5,75 százalék, a diákhitel 2 kamatából - az állami kamattámogatás miatt - évi 2 százalékot kell kifizetnetek.

Mennyit kaphattok?

Diákhitel 1-et havonta 15 és 50 ezer forint közötti összegre kérhettek, egy szemeszterben maximum öt hónapon keresztül. A diákhitel 2 felső határa természetesen megegyezik a tandíjjal.

Hogyan utalják?

Havonta vagy félévente egy összegben. Ha szeptember 15-ig igénylitek a hitelt, az első két részlet október 15-én érkezik. A tavaszi félévben először február 15-ig lehet leadni az igényléseket, a folyósítást pedig március 15-ig kezdik. A diákhitel 2 folyósításáról itt írtunk.

Hol kell igényelnem?

Már a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszerének felületén  (Neptunban vagy ETR-ben) is igényelhettek diákhitelt. Az ott kitöltött hiteligénylési adatlapokat a tanulmányi osztályon, hitelleadási helyeken vagy a Diákhitel Központ ügyfélszolgálatán kell kinyomtatni, aláírni és leadni. A félév közbeni igénylésről itt írtunk részletesebben.

Mikor kell elkezdenem a törlesztést?

A hallgatói jogviszony megszűnése, de legkésőbb a 40. életév betöltésének időpontját követő negyedik hónap első napjától. Ugyanakkor 36 naptári hónapra indoklás nélkül kérhetitek a törlesztőrészlet mérséklését. A törlesztésről részletesebben itt írtunk. További kérdéseitekkel a Diákhitel Központ Zrt.-hez fordulhattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!