Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Három év alatt plusz 500 millió forintot különítene el az Oktatási Hivatalnak (OH) a kormány – derül ki az eduline birtokába került minisztériumi háttérszámításból. Szeptembertől az OH feladata lesz a hallgatói szerződések megkötése és nyilvántartása, a diplomások és a túlfutók ügyét azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kezeli majd. Még mindig ez az olcsóbb megoldás.

A hallgatói szerződés mintája. Sokba fog kerülni a nyilvántartás és az ellenőrzés
©

Több mint 51 ezer egyetemistával és főiskolással íratja alá szeptemberben a hallgatói szerződést az Oktatási Hivatal – ettől a tanévtől csak azok az elsőévesek tanulhatnak ingyen alap-, mester- és osztatlan szakokon, akik vállalják, hogy a képzési idő másfélszerese alatt megszerzik a diplomát, utána pedig húsz évből legalább hat-tizenkét évet magyarországi munkahelyen „dolgoznak le”.

Már idén 99 millióba kerülnek a szerződések

Az eduline birtokába került, az erőforrás-minisztériumban kidolgozott háttérszámítás szerint már idén legalább 99 millió forintra lesz szükség ahhoz, hogy az eddig 174 fős – többek között a felvételi és az érettségi szervezésével foglalkozó – Oktatási Hivatal bírja az iramot.

Információink szerint tizenegy fős csoport foglalkozna a hallgatói szerződésekkel, munkabérükön felül évente 50 millió forintot különítenének el a szerződések nyomtatására, postázására és feldolgozására, a nyilvántartó rendszer fejlesztése pedig már 2012-ben 25 millió forintos plusz kiadást jelentene. Az EMMI-dokumentum elismeri, hogy a rendszert jövőre bővíteni kell az új szabályok szerint felvételizők miatt, „ehhez 2013-ban egy 50 millió forintos szoftverfejlesztés szükséges, majd kétévente 10 millió forintos hardverberuházás”.

2012 és 2015 között tehát összesen 507 millió forintot különítene el a kormány a hallgatói szerződések kezelésére – az erőforrás-minisztérium szerint ennél jóval több, 1 milliárd 300 millió forint kellene ahhoz, hogy az Oktatási Hivatal ellenőrizhesse a szerződés feltételeinek betartását is. Ez a feladat – bár az eduline információi szerint felvetődött, hogy a magyarországi munkaadónál töltött éveket is az OH regisztrálja – végül a NAV-hoz kerül, arról azonban egyelőre nincsen információ, hogy mekkora plusz összeget kap majd erre az adóhatóság.

Kopogtat a NAV, ha nincs meg a hat-tizenkét év

A tervek szerint a diplomás munkavállalók kötelessége lesz jelezni és bizonyítani, hogy ledolgozták a hallgatói szerződésben rögzített időtartamot (ez egy hároméves alapképzésen végzett esetében hat, egy alap- és mesterdiplomával is rendelkező esetében általában tíz év, míg az általános orvosoknak tizenkét évig kell itthon dolgozniuk), a szerződésszegőket azonban az adóhatóság fogja megkeresni.

Hallgatói szerződés - itt vannak a tudnivalók
Mi van, ha valaki három gyereket vállal? Mi történik, ha nem szerzitek meg időben a diplomához szükséges nyelvvizsgát? Lehet-e részletfizetést kérni? Itt az összes kérdésre választ találtok.