szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szent István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezeti a természettudományos képzéseket indító karok HVG-rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2014, benne tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával.

Az ELTE és a Műegyetem természettudományi kara, a Szent István Egyetem állatorvos-tudományi kara, valamint a szegedi egyetem természettudományi és informatikai kara áll a természettudományi karok HVG-rangsorának élén a hallgatók teljesítménye alapján.

"A természettudományi szakos hallgatók kiválósági rangsora szinte teljesen kettészakadt, három intézmény a felvettek pontátlaga alapján kimagaslik a többi közül, az ELTE és a Műegyetem természettudományi karai, illetve a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara, ahol biológusképzés indul. Csak ezekbe az intézményekbe felvett diákok pontátlaga lett magasabb 400 pontnál" - olvasható a kiadványban.

Rang - hallgatói kiválóság

Intézmény

Rang - oktatói kiválóság

Intézmény

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem TTK

1.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem TTK

2.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem TTK

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem TTK

3.

Szent István Egyetem ÁOTK

3.

Szegedi Tudományegyetem TTIK

3.

Szegedi Tudományegyetem TTIK

4.

Nyíregyházi Főiskola TTIK

5.

Debreceni Egyetem TTK

5.

Pécsi Tudományegyetem TTK

"A természettudományi képzésterületen a tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya általában magas, s ez ebből a rangsorból is látszik. A legtöbb minősített oktató az ELTE Természettudományi Karán dolgozik, és az összes oktatóhoz viszonyított közel 90 százalékos arányuk is jónak mondható. Ez az arány a Műegyetem és a Szegedi Tudományegyetem természettudományi karain a legjobb, de ebben az alrangsorban nem sokkal marad el tőlük a pécsi, illetve a Debreceni Egyetem hasonló kara sem" - olvasható a kiadványban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a HVG összesített egyetemi-főiskolai rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem vezeti. A rangsorról itt olvashattok.

A HVG rangsor - Diploma 2014 kiadványban minden fontos információt megtalálsz az alap- és mesterszakokról, megismerheted a pályakövetési rendszer adatait, valamint megtudhatod, mekkora kiadással kell számolniuk a hallgatóknak, milyen változások várhatóak a felsőoktatásban, és milyen ösztöndíjakra pályázhatsz. A HVG felsőoktatási rangsorát keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg itt, a kiadótól.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!