szerző:
Eduline

A Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, valamint a Semmelweis Fogorvostudományi Kara vezeti a HVG orvos- és egészségtudományi képzésterületi rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2014, benne tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával.

©

A Semmelweis Egyetem orvosi, illetve fogorvosi kara, valamint a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti az orvos- és egészségtudományi képzéseket indító karok HVG-rangsorát a hallgatók eredményei alapján.

Az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga és a középiskolai versenyen helyezést elérők száma alapján is a Semmelweis orvosi kara áll az élen, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek aránya viszont a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán a legmagasabb.

"Az orvostudományi képzésterületen valamennyi orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi karon 400 pontnál magasabb volt a felvettek átlagpontszáma. A Semmelweis Egyetem általános orvosi kara vonzotta ugyanakkor a legtöbb, középiskolai versenyen helyezett diákot, a nagyszámú első helyen jelentkező mellett ezért is foglalhatta el a rangsor első helyét. A Semmelweis Egészségtudományi Karára közel annyian pályáztak első helyen, mint az orvosira, a felvettek pontátlaga azonban messze elmarad attól" - olvasható a kiadványban.

Rang (hallgatók kiválósága)

Intézmény

Rang (oktatók kiválósága)

Intézmény

1.

Semmelweis Egyetem ÁOK

1.

Debreceni Egyetem ÁOK

2.

Semmelweis Egyetem FOK

2.

Semmelweis Egyetem ÁOK

3.

Debreceni Egyetem ÁOK

3.

Szegedi Tudományegyetem ÁOK

4.

Szegedi Tudományegyetem ÁOK

3.

Szegedi Tudományegyetem GYTK

5.

Semmelweis Egyetem ETK

5.

Debreceni Egyetem GYTK

 

 

5.

Pécsi Tudományegyetem ÁOK

Az oktatói kiválóság alapján a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, illetve a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, valamint az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara vezeti a rangsort. A tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya a Debreceni Egyetem orvosi karán a legmagasabb, egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra viszont a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karán jut a legkevesebb hallgató - igaz, itt mindössze 113 elsőéves tanul.

"A legtöbb, tudományos fokozattal rendelkező oktató a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán található, s az oktatók közötti arányuk is magas, több mint kétharmados. Ennél is jobb az arány azonban a debreceni orvoskaron, ez segítette hozzá őket, hogy a Semmelweis előtt végezzenek az oktatói rangsorban, a verseny nagyon szoros volt az első hat helyezett között" - áll a kiadványban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a HVG összesített egyetemi-főiskolai rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem vezeti. A rangsorról itt olvashattok.

A HVG rangsor - Diploma 2014 kiadványban minden fontos információt megtalálsz az alap- és mesterszakokról, megismerheted a pályakövetési rendszer adatait, valamint megtudhatod, mekkora kiadással kell számolniuk a hallgatóknak, milyen változások várhatóak a felsőoktatásban, és milyen ösztöndíjakra pályázhatsz. A HVG felsőoktatási rangsorát keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg itt, a kiadótól.

Most rövid ideig kedvezményes áron, 2500 forintért rendelheted meg a HVG három idei oktatási kiadványát: a Diploma Rangsort, a Középiskolai Rangsort és a Campus Pluszt. Az ajánlat december 15-ig érvényes, részletek és rendelés itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!