szerző:
Eduline

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki, Vegyészmérnöki és Biomérnöki, Villamosmérnöki, illetve Építőmérnöki Kara, a Pannon Egyetem Műszaki Kara és a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara vezeti a HVG műszaki képzésterületi rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2014, benne tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával.

Hallgatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán
©

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hat kara vezeti a műszaki képzéseket indító karok HVG-rangsorát a hallgatók eredményei alapján. Az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga és a nyelvvizsgával rendelkező felvettek aránya alapján is a gépészmérnöki kar áll az élen. A középiskolai versenyen helyezést elérők száma alapján a villamosmérnöki kar vezeti a rangsort.

"A Műegyetem hat műszaki kara foglalja el a hallgatói rangsor első hat helyét, utánuk a legjobb a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara. A BME Gépészmérnöki Karára jelentkeztek a legtöbben első helyen, s csak a győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara tudta tartani a lépést a műegyetemiekkel. Győrben azonban több mint száz ponttal alacsonyabb lett a felvettek pontátlaga, mint a budapesti gépészmérnökjelölteké" - olvasható a kiadványban.

Rang (hallgatók kiválósága)

Intézmény

Rang (oktatók kiválósága)

Intézmény

1.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem GÉK

1.

Pannon Egyetem MK

2.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem VBK

2.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ÉŐK

2.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem VIK

3.

Debreceni Egyetem TTK

4.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ÉSZK

4.

Miskolci Egyetem MFK

5.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KSK

5.

Nyugat-magyarországi Egyetem FMK

 

 

5.

Szent István Egyetem GÉK

Az oktatói kiválóság alapján összeállított rangsort a Pannon Egyetem Műszaki Kara, a BME Építőmérnöki Kara, illetve a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara vezeti. Egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán jut a legkevesebb hallgató - igaz, itt mindössze 129-en tanulnak. A tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán a legmagasabb.

"E rangsorban a Műegyetem karai a középmezőnyben foglalnak helyet, mivel a tudományos fokozatú oktatók aránya 60-80 százalék körül van e karokon, s a nagy létszámú diákság miatt sok hallgató jut egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra" - áll a kiadványban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a HVG összesített egyetemi-főiskolai rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem vezeti. A rangsorról itt olvashattok.

A HVG rangsor - Diploma 2014 kiadványban minden fontos információt megtalálsz az alap- és mesterszakokról, megismerheted a pályakövetési rendszer adatait, valamint megtudhatod, mekkora kiadással kell számolniuk a hallgatóknak, milyen változások várhatóak a felsőoktatásban, és milyen ösztöndíjakra pályázhatsz. A HVG felsőoktatási rangsorát keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg itt, a kiadótól.

Most rövid ideig kedvezményes áron, 2500 forintért rendelheted meg a HVG három idei oktatási kiadványát: a Diploma Rangsort, a Középiskolai Rangsort és a Campus Pluszt. Az ajánlat december 15-ig érvényes, részletek és rendelés itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!