szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara vezeti a bölcsészettudományi képzéseket indító intézmények hallgatói rangsorát, míg az oktatói kiválóság alapján összeállított rangsor élén a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara áll. Újságárusoknál a HVG Diploma 2019 kiadvány.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két kara - a pedagógiai és a bölcsészettudományi - továbbra is vezeti a hallgatók kiválósága alapján összeállított HVG-rangsort. Az ELTE BTK változatlanul a legnépszerűbb az ilyen képzésterületre jelentkezők körében.

Az oktatói kiválóság alaján összeállított rangsort a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkara vezeti, a második helyre azonban itt is bekerült az ELTE egyik kara, míg a harmadik a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara.

Rang Intézmény, kar (hallgatók kiválósága alapján) Rang Intézmény, kar (oktatók kiválósága alapján)
1. ELTE-PPK 1. PTE-BTK
2. ELTE-BTK 2. ELTE-BTK
3. KRE-BTK 3. SZTE-BTK
4. PPKE-BTK 4. PPKE-BTK
5. SZTE-BTK 5. ME-BTK

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek az intézmények rangsorolásakor: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

Itt a HVG 2019-es felsőoktatási rangsora: ismét az ELTE áll az élen

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem vezeti a HVG 2019-es felsőoktatási rangsorát, de a karok listáján is az ELTE szerezte meg az első két helyet, a legjobb eredményt az intézmény bölcsészkara érte el. Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll a HVG felsőoktatási rangsorának élén, az intézmény az oktatói kiválóság alapján összeállított alrangsort is vezeti.

A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2019 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.