szerző:
Eduline

A HÖOK visszautasítja az Állami Számvevőszék vádját, mely szerint a HÖOK félre kívánja vezetni a közvéleményt.

©

Éppen ellenkezőleg, korrektül próbáljuk tájékoztatni azokat is, akikhez csak az ÁSZ sajtóközleménye jutna el, mert a teljes 119 oldalas jelentést nem áll módjukban elolvasni - írják közleményükben.

Az ÁSZ úgy fogalmazott a közleményében, hogy az intézmények "gyakorlatilag elismerték az ÁSZ által feltárt a szabálytalanságokat". Közleményünk végén idézzük - meglátásunk szerint lényegi pontjait - az intézmények válaszainak, és azokban látni lehet, hogy mennyire is “ismerték el”.

A HÖOK jogszabály szerint a hallgatók országos képviseletét látja el, ezt pedig csak akkor végezheti hatékonyan, ha tagjait, az egyes hallgatói önkormányzatokat is képviseli. Az átlátható működés valóban közérdek, ebben egyetértés van köztünk, de a  HÖOK nem hagyhatja, hogy a tagönkormányzatait ellehetetlenítsék, jogtalanul támadják, így kiállunk mellettük, ahogy egyaránt kiállunk a teljes magyar felsőoktatás mellett.

A vizsgálat tárgyát képező hallgatói önkormányzatok (amelyek a felsőoktatási intézmények részét képezik, de a Jelentés önálló ellenőrzött szervezetként is nevesíti őket) az ÁSZ-törvényben foglaltak ellenére sem kapták meg korábban észrevételezésre annak tervezetét, így reagálni is csak ezúton volt lehetőség.

A reakcióra lehetőséget csak a rektorok kaptak, azonban az ő válaszaikat úgy minősíteni, hogy "gyakorlatilag elismerték az ÁSZ által feltárt a szabálytalanságokat" erős túlzásnak tartjuk.

Arra jobb ki sem térni, hogy az ÁSZ felhívta az intézmények figyelmét, hogy azon intézmények esetében, amelyek nem reagálnak, fel fogja függeszteni az állami támogatást (ahogy azt a nem reagáló 8 intézmény esetén meg is tette), majd az ennek hatására adott bármilyen tartalmú választ "gyakorlatilag elismerésként" értelmezi - írják.

Visszautasítja a HÖOK a számvevőszék jelentését

Nem tartja megalapozottnak az Állami Számvevőszék megállapításait a hallgatói önkormányzatokról a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Állami Számvevőszék jelentése szerint nem szabályszerűen alakultak meg 2013 és 2016 között az állami fenntartású egyetemek, főiskolák hallgatói önkormányzatai, ezért "a nemzeti felsőoktatási törvényben biztosított jogosítványaik gyakorlásának feltételei nem álltak fenn.