szerző:
Eduline

Mi a teendő, ha nem sikerül eddig diplomát szerezni?

Azoknak a felsőoktatási hallgatóknak, akik 2013 szeptemberében magyar állami ösztöndíjas finanszírozási formában, négy féléves képzésben - mesterképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben - kezdték meg (vagy időközben erre a finanszírozási formára kerültek átsorolásra) és nem szüneteltették tanulmányaikat, az oklevélszerzési határidő 2016. augusztus 31-én lejár. Ez a határidő vonatkozhat azokra is, akik 2013 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de korábban passzív félévük volt - közölte az Oktatási Hivatal.

A felsőoktatásról szóló törvény szerint - erről a hallgatói szerződésben nyilatkoztok - a képzési idő legfeljebb másfélszerese alatt meg kell szerezni a diplomát. Egy átlagos, négy éves BA/Bsc képzés esetén ez hat évet jelent, kivéve, ha volt passzív félévetek (maximum 2), mert az kitolja ezt az időt.

 

A feltétel teljesítéséhez nem elegendő a végbizonyítvány megszerzése, a diplomát is kézhez kell kapni (tehát szükség van legalább egy középfokú nyelvvizsgára). Ha ez nem teljesül, az állami ösztöndíj 50 szézalékát köteles visszafizetni a hallgató. Ezzel kapcsolatban arra érdemes figyelni, hogy a záróbizonyítvány megszerzése után két évetek van megszerezni az oklevelet, ez idő után az intézmények már feltételhez köthetik a megszerzést.

Amennyiben a (volt) hallgató nyelvvizsga megszerzése érdekében külföldi tanulmányokat folytat, vagy felnőttképzésben tanulja a nyelvet, az oklevélszerzési határidő lejártáig kérelmezheti a határidő felfüggesztését, a megfelelő dokumentumok – felnőttképzési szerződés vagy külföldi tanulmányokról szóló jogviszony-igazolás – benyújtásával. Felfüggesztés legfeljebb két évre adható.

 

A határidőt ezen kívül kitolni csak különleges eseményekre hivatkozva lehet, ilyen például a tartós betegség, baleset vagy szülés.

A fentiekkel kapcsolatban semmiféle bejelentési kötelezettségetek nincs, hogy megvan-e az oklevél, azt az OH lekérdezi az intézménytől. Ha nincs, akkor is az OH jelentkezik, és tájékoztat arról, mi várható. Miután felszólítás érkezik a hivataltól, lehet részletfizetési kérelmet benyújtani, de mentességet is kérhettek. Emellett lehet vállalható még a képzési időnek megfelelő hazai munkavégzést.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!