szerző:
Eduline

A BBC cikkéből kiderül, elég komoly esély van arra, hogy elveszítik a brit egyetemek a brüsszeli kutatási alapból jövő pénzeket.

©

Ezt ugyanis elvileg a szabad mozgáshoz kötik, márpedig a Brexitet támogatók egyik fő érve pont a bevándorlás korlátozása volt, így kétséges, hogyan egyeznek meg mégis egy ilyen kitételben a kilépési tárgyalások során.

Ez azért gond, mert a brit egyetemek kutatási forrásaik 10 százalékát brüsszeli pénzből fedezik, ami évente több mint egymilliárd fontot jelent.

Márpedig a brit egyetemek a világ élvonalába tartoznak, legalábbis egyelőre. A THE friss rangsorában csak ezek az intézmények veszik fel a versenyt az amerikai top egyetemekkel.

A kilépéspártiak nem ennyire pesszimisták, szerintük lehet még olyan kimenetele a tárgyalásoknak, hogy hozzáférjenek az intézmények a kutatási pénzekhez.

Az egyetemek attól is tartanak, hogy a legjobb kutatóikat elszipkázzák a kilépés hatására más országok. Jelenleg 30 ezer uniós tagországból érkező egyetemi oktató dolgozik az országban, az őket tömörítő szervezet szerint nem érzik biztosnak a munkájukat.