szerző:
Eduline

"Optimista értelmezésemben a kormányzat képviselői fontolgatják, hogyan lehetne a törvényt a teljesíthetőbb követelmények irányába átértelmezni, hogy az egyetem mégis maradhasson" - mondta a Magyar Nemzetnek Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese.

©

"Frusztráló a helyzet, mivel bennünket sürget az idő, hiszen az új szabályok szerint jövő szeptemberben már nem indíthatnánk képzéseket. Ha pedig mégis, ehhez a toborzást már idén augusztus végén el kellene kezdeni" - mondta a lapnak Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese.

Itt találjátok legfrissebb cikkeinket a lex CEU-ról.

Hozzátette: a kormány számára is ketyeg az óra, heteken belül az Európai Bizottság és az Európai Néppárt előtt kell prezentálniuk, hogy miként próbálták megoldani a CEU-kérdést.

"Biztató jelnek tekintem, hogy az elmúlt napokban Kovács Zoltán és más kormányzati illetékesek is valamelyest másképp kezdtek el beszélni a törvény által megkívánt feltételekről. Többször a „szándéknyilatkozat” szót használták a szövetségi szintű nemzetközi megállapodás kapcsán (...) A legborzasztóbb, hogy mindezekre a jelekre semmit nem építhetünk. A sorok között próbálunk olvasni, mint a Kádár-rendszerben. De optimista értelmezésemben a kormányzat képviselői fontolgatják, hogyan lehetne a törvényt a teljesíthetőbb követelmények irányába átértelmezni, hogy az egyetem mégis maradhasson"- magyarázta.

Lép a kormány CEU-ügyben: vajon mi történt?

Több, mint egy hónappal a CEU-t ellehetetlenítő törvény benyújtása után szóba állnának annak alanyával. A héten kezd egyeztetni a kormány képviselője, Altusz Kristóf külügyi államtitkár a Közép-európai Egyetem vezetésével a felsőoktatási intézmény jövőjéről - ezt a Hír Tv-ben nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár. Erre még Áder János kérte a kormányt, amikor egy hónapja aláírta a lex CEU-t.