szerző:
Eduline

Nem csak a hallgatóknak, hanem a városnak is komoly gondot okoz a Pécsi Tudományegyetem megroppanása.

©

Nem csak a hallgatóknak, hanem a városnak is komoly gondot okoz a Pécsi Tudományegyetem megroppanása. Az egyetem hallgatóinak száma 2006 óta mintegy egyharmadával, 12 ezer fővel csökkent, és a jelentkezési adatok ismeretében most újabb többezres csökkenés várható. Pécs egyébként sincs könnyű helyzetben - írja a hvg.hu.

Ahogy korábban megírtuk, 2011-ben még 17 500-an választottak az intézmény képzései közül, tavaly már csak 14 000-en, az idén pedig 11 500-an jelentkeztek valamelyik alap-, osztatlan vagy mesterszakra. A felvételi statisztikákkal kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Bár a magyar hallgatók fogyását némileg ellensúlyozta az elsősorban az orvoskarra érkező külföldi fiatalok számának növekedése, az idegen nyelvű képzés jövője igencsak bizonytalan, mivel az orvoselvándorlás lassan az eddig jó minőségűnek számító magyar egészségügyi oktatást is tönkreteszi.

A néhány éve még Magyarország legnagyobb egyetemének számító PTE nemcsak a szolgáltatóipar számára fontos tényező, hanem egyben a város legnagyobb munkáltatója és legnagyobb megrendelője is. Az egyetem gazdasági helyzetének megrendülése sok, elsősorban az egyetemi megrendelésekből élő vállalkozót is magával ránthat.