szerző:
Eduline

A BA alapszak mellett minden bölcsészhallgatónak el kell végeznie tulajdonképpen egy másik alapszak 50 kredites minor programját. Ezek a minorok természetesen előre meghatározottak, általában meg van szabva, hogy melyik szak mellé, melyik minorok közül lehet választani. Ha bölcsészképzésre vettek fel titeket, erről mindenképpen tudnotok fel.

©

A bölcsész alapszakos diploma megszerzéséhez szükséges 180 kreditből 50 kredit egyik másik szak minorját, szakirányát vagy specializációját takarja. Tudtatok erről? Utánajártunk, hogy melyik pontosan mit jelent.

A szakirány a jogszabály szerint szakterületi ismeretekből összerendezett tantervi egység (modul), melynek elvégzése – a jogszabályok által lehetővé tett esetben az oklevélben is megjeleníthető – speciális szakképzettséget eredményez. Tehát ha szakirányt választotok, az benne lesz a diplomátokban is.

A specializáció pedig egy szak szűkebb területéből ad bővített képzést, esetleg speciális szakképzettséget a szakra beiratkozott hallgatóknak.

A minor szakirány olyan 50 kreditből álló képzési egység – egy szakirány tanegységeiből válogatva –, amely a hallgató szakirányától eltérő képzést nyújt - írja az ELTE tájékoztatója.

Ez a három típus kicsit bonyolultnak tűnhet, de tulajdonképpen annyit fontos tudnotok, hogyha szakirányt választotok, az benne lesz a diplomátokban, míg a másik kettő valószínűleg nem lesz feltüntetve. Illetve, hogy a három "szak" közül egyet választanotok kell majd - általában az első év végén. De ezt úgysem a típusok alapján fogjátok eldönteni, hanem a neveik, témájuk, felépítésük alapján. A lényeg, hogy nem árt ismernetek őket, mivel több specializáció esetében vannak előfeltételes tárgyak, amiket már lehet, hogy az első évben el kell végeznetek, ahhoz, hogy bekerüljetek rájuk.

Milyet lehet választani?

Például egy anglisztika szakos hallgató választhat angol vagy amerikanisztika specializációt, egy szabad bölcsészet szakos egyetemista többek között felvehet kommunikáció és médiatudomány specializációt vagy éppen filmelmélet és filmtörténet specializációt is. Egy közösségszervezés szakon tanuló diák pedig lehet humánfejlesztő, ifjúsági vagy kulturális közösségszervező specializáción is.

A saját lehetőségeiteknek nézzetek utána az egyetem, főiskola honlapján.

Van olyan szak, ahol 40 ponttal emelték az előzetes ponthatárt

Pszichológia, anglisztika, közösségszervezés, szabad bölcsészet - ezek a legnépszerűbb bölcsészettudományi alapszakok a 2018-as felvételin. Idén a pszichológia a legnépszerűbb alapszak, több mint 4000-en jelölték meg a jelentkezési lapon, 3009-en az első helyre sorolták ezt a képzést. Anglisztikára 2236-an, közösségszervezésre 1912-en, szabad bölcsészetre pedig 964-en szerettek volna bekerülni.