szerző:
Eduline

Emellett kiderül, hogy mi a tökéletes töményfogyasztási technika, ami megmenthet az egyetemi bulikban.

©

Nem véletlen az érzés, ahogy minél erősebb alkoholt iszol, annál jobban égeti a torkodat is. Nem szeretnénk most senkit sem figyelmeztetni az alkoholfogyasztás káros hatásaira - sokan maguktól is tudhatják már -, inkább kicsit tudományosabb szemszögből közelítjük meg, hogy miért mar a pálinka, éget a tequila, vagy köhögtet a vodka.

Az egész égető érzésért az úgynevezett VR1-es kémiai receptorok a felelősek a torkodban és az orrodban. Ezek azok az érzékelők, melyek az erős paprikákban lévő kapszaicint és a szeszekben lévő etanolt jelzik a szervezet számára. Bizonyára rájöttetek, hogy ez egy égető fájdalomérzést eredményez, ugyanis ezek a kis receptorok jelzik, hogy itt valami igencsak erős, esetleg mérgező dolgot próbálsz a szervezetedbe juttatni.

Érdekesség, hogy a testben lévő alkohol egy ideig mérsékelni is tudja ezt az égető érzést, ám egy bizonyos szint felett már ellentétesen hat, fokozza az égető érzést. Többen biztosan megélték már, hogy az első két feles után valahogy könnyebben csúszik a többi, majd az este egy mámoros pontján újra ihatatlanná válik a tömény.

A száj nyálkahártyája önmagában érzékeny az alkoholra, különösen annak vízelvonó tulajdonságára. Nem véletlen tehát az sem, hogy sokan gyorsan leöblítenék a leküldött felest. Viszont az ereket is kitágítja, vagyis egy sokkal melegebb érzés alakulhat ki a testedben, kiváltképp a szájban.

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy az égető érzéstől meglepve egy mély levegőt veszel. Az alkohol gőze így bejut a légcsőbe, ahol még erősebb irritációt érezhetsz. A töményfogyasztás legelviselhetőbb módja, ha mielőtt lehúzod egy mély levegőt veszel. Nyelés után a levegőt kifújva enyhébb maró érzéssel találkozol, ráadásul az égetett szesz aromáját is kellemesebbnek érezheted.

Aztán csak okosan a fogyasztással!

Őrület: ebben a bárban a szemeteken keresztül ''ihattok''

Nincs más dolgotok, mint hogy lélegezzetek, és nyitva tartsátok a szemeteket. Egy újonnan nyílt londoni bárban az Alcoholic Architecture-ben egszerűen bele kell sétálni egy alkoholfelhőbe, amelyben a légzés által, illetve a bőrön és a szemgolyókon keresztül a ''hagyományos'' módszernél negyven százalékkal gyorsabban be lehet rúgni - írja az IFL Science.

Forrás: Curiosity