szerző:
Eduline

Pénteken jelentette be az Emmi, hogy felülvizsgálták a felsőoktatási rendszert és több képzést is megszüntetnének. Így a nemzetközi és társadalmi tanulmányi alapszakot is. Ez viszont ahhoz vezet, hogy többek között az ELTE Társadalomtudományi Kara elveszti bevételeinek több mint 60 százalékát, ez pedig a kar megszűnéséhez vezet.

©

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkársága a bolognai rendszer felülvizsgálatáról döntött. Ennek következményeként megszűnnek a nemzetközi és társadalmi tanulmányi alapszakok. A bejelentésről itt olvashattok.

Ez rövidtávon anyagilag is ellehetetleníti az ELTE Társadalomtudományi Kar működését, a kar elveszti saját bevételeinek több mint 60 százalékát, és ez a megszűnéséhez vezet. Ahogy a többi egyetem társadalomtudományi karait is veszélybe sodorja.

A Nemzetközi szakos hallgatói érdekképviselet és a Kar oktatói együtt arra jutottak, hogy tiltakoznak a tervezett lépés ellen. Hétfő este 18 órától rendkívüli hallgatói és oktatói fórumot tartanak ezért a lágymányosi campuson, a Gömb aulában.

Ahogy azt a Facebook-csoport oldalán is írják, követelik, hogy az Emmi vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét. Emellett azt is követelik, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg az egyetemeiket és a szakjaikat. Véleményük szerint szükség van olyan szakemberekre, akik értenek az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz, éppen ezért ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!