szerző:
Eduline

Fontos információk és határidők minden diákhitelesnek. Mikor kell elkezdni a törlesztést, meddig kell befizetni, mi történik akkor ha késel a fizetéssel? Minden, amit tudnod kell, ha te is diákhiteles vagy:

©

Mikor kell elkezdeni a törlesztést?

Mind a két hitelforma azaz a Diákhitel 1 és Diákhitel 2 esetében is:

Törlesztését meg kell kezdenie:

  • a hallgatói jogviszonya megszűnését követő negyedik hónap első napjától, de
  • legkésőbb a 40. életévének betöltését követő negyedik hónap első napjától.

A törlesztés történhet banki átutalással és 2014 óta bankkártyás fizetéssel is.

Van törlesztési határidő?

Igen, a havi törlesztőrészletének legkésőbb minden hónap 12. napjáig be kell érkeznie a Diákhitel Központ megadott bankszámlájára.

Jó tanács: a banki átutalás időt igényel, emiatt célszerű pár nappal korábban utalni az összeget, hogy az 12-éig biztosan beérkezzen a számlára.

Mennyi az annyi?

Diákhitel1 esetében:

Az első két törlesztési tárgyév

A törlesztőrészletet a törlesztési kötelezettség beálltának évében és az azt követő évben a minimálbér alapján határozzuk meg. Ebben az időszakban a fizetendő összeg az előző év október 31-én érvényes minimálbér 4-11%-a.

A harmadik törlesztési tárgyévtől

A törlesztés harmadik tárgyévétől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja főszabályként a két évvel korábbi jövedelem. A törlesztőrészlet megállapításához szükséges jövedelmi adatokat a Nemzeti Adó és Vámhivatal szolgáltatja a Diákhitel Központnak.

Diákhitel2 esetében:

A kötelező törlesztési hányad a hallgatói jogviszony, ismételt hallgatói jogviszony megszűnésekor, de legkésőbb a 40. életév betöltésének napján fennálló teljes hiteltartozás összege alapján kerül megállapításra:

0 – 1 000 000 Ft     4%
1 000 001 Ft – 2 000 000 Ft     5%
2 000 001 Ft – 3 000 000 Ft     7%
3 000 001 Ft – 4 000 000 Ft     9%
4 000 001 Ft felett     11%

Friss bejelentés: változik a Diákhitel kamata

Rekord alacsonyra, 2,3 százalékra csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukció kamata július 1-jétől az első félévi 3,35 százalékról, a kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is 2 százalék - jelentette be Bugár Csaba, az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Na jó, de mi van akkor ha kések a befizetéssel?

Mind a két hitelformában, ha késve érkezik be számlára a kötelező törlesztő részlet, vagy elmarad a befizetés, akkor késedelmi kamatot számítanak fel.

A hátralék naponta nő a késedelmi kamat összegével egészen addig, amíg nem rendezi tartozását. Mielőtt hátralékot kifizetnétek, telefonos ügyfélszolgálatunknál célszerű megtudakolni a tartozás pontos összegét.

Mikor monhatják fel a szerződésemet?

Az Üzletszabályzat értelmében azonnali hatállyal felmondható a hitelszerződést:

  • ha a hitelfelvevő több mint 12 hónapnyi részletfizetési törlesztéssel adós marad, feltéve, hogy a hitelfelvevő e tartozását a Diákhitel szervezet írásbeli felszólításában foglalt határidőben nem teljesíti,
  • ha jogosulatlanul vette igénybe a Diákhitelt,
  • súlyos szerződésszegés esetén (pl. névváltozás vagy állandó lakcím változás bejelentésének elmulasztása)

Figyelem! A felmondást követően teljes tartozását egy összegben – 8 napon belül – szükséges megfizetnie. Ha a határidő lejártát követően, nem kerül rendezésre elmaradása, akkor teljes hiteltartozása átadásra kerül a NAV részére, behajtás céljából.