szerző:
Eduline

Nyelvtanulás, egy szakma megszerzése, online kurzusok, önkéntesség, múzeumtúra ingyen - bakancslista 2015-re.

1. Kezdj el nyelvet tanulni

Régóta szemeztek a spanyollal vagy az orosszal, de eddig soha nem fért bele a büdzsébe, hogy kedvtelésből tanuljatok? Kezdjétek el már januárban: ha van rá keret, 100 órás nyelvtanfolyamot már 40 ezer forinttól találtok - egy ilyen után a nyaralás alatt és a mindennapi helyzetekben már jól elboldogultok.

Ugyanakkor nem feltétlenül kell tízezreket költenetek a nyelvtanulásra: a legjobb nyelvoktató oldalakat és mobilalkalmazásokat itt gyűjtöttük össze. Ingyenes online nyelvtanfolyamokat oroszból itt, spanyolból itt, japánból és kínaiból pedig itt találtok. Hány hónap alatt szerezhetitek meg a középfokú nyelvvizsgát? Erről itt olvashattok.

2. Jelentkezz fel egy ingyenes, online kurzusra

A világ legjobb egyetemein is tanulhattok teljesen ingyen. A legismertebb online egyetemi kurzusokat kínáló oldal a Coursera, amelyen több mint száz intézmény majdnem kilencszáz kurzusa közül válogathattok. Az edX-et többek között a Harvard és a Massachusetts Institute of Technology indította, de ezen az oldalon is több mint hatvan intézmény kurzusait találhatjátok meg. Még több online, európai egyetemek által is indított kurzusokat kínáló oldalt találtok itt, itt pedig a tizenöt legjobb oldalt gyűjtöttük össze.

3. Szerezz OKJ-s szakképesítést

Az első szakképesítés megszerzése ugyanis mindenkinek ingyenes: ha még nem múltatok el 21 évesek, akkor nappali tagozaton, ha már idősebbek vagytok, akkor esti és levelező tagozaton szerezhetitek meg ingyen a bizonyítványt - akkor is, ha már van diplomátok. Az OKJ-s képzéssel nem fogynak az államilag finanszírozott féléveitek, a felsőoktatási felvételin viszont akár többletpontot is kaphattok érte.

©

Akár fotózást, fodrászatot vagy jelmeztervezést is tanulhattok. Azt, hogy milyen képzésekre jelentkezhettek, itt nézhetitek meg. A döntéshez itt adtunk tippeket, részletes összefoglalónkat az OKJ-ról pedig itt találjátok.

4. Önkénteskedj

Ha van valami, amit tényleg addig érdemes "letudni", amíg nincs munkahelyetek, az a külföldi önkénteskedés. Az Európai Önkéntes Szolgálattal (European Voluntary Service, vagyis EVS) akár egyéves programokra is kiutazhattok. 30 éves korig jelentkezhettek - lehettek környezetvédelmi aktivisták, foglalkozhattok gyerekekkel, dolgozhattok kulturális intézetben is, Európa bármelyik pontján, de - például - Tunéziában és Jordániában is. A külföldi munkáért cserébe ingyen szállás és ellátás, biztosítás, nyelvtanulási lehetőség és zsebpénz jár. Részleteket a Fiatalok Lendületben Program honlapján találtok.

A magyarországi lehetőségekről elsősorban a www.onkentes.hu honlapon tájékozódhattok. Ha egy adott szervezetnél szeretnétek dolgozni, érdemes személyesen érdeklődni.

5. Fedezd fel, mi mindent lehet csinálni diákként

Az egyetemi, főiskolai évek nem csak a tanulásról szólnak: ha még nem múltatok el 26 évesek, a legtöbb múzeumba bizonyos napokon ingyen vagy féláron mehettek. Erről itt olvashattok, arról pedig, hogy hogyan járhattok olcsón színházba, itt találjátok cikkünket. Azt, hogy hogyan érdemes nekiállni a vizsgaidőszaknak, itt nézhetitek meg, a hallgatói élettel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!