szerző:
Eduline

Hol lazítanak két előadás között a BGE-s hallgatók? Többek között erről kérdeztük Kupsza Tamást, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának elsőéves turizmus-vendéglátás szakos hallgatóját.

Milyen volt az első féléved?

Sok meglepetést tartogatott a számomra. Kezdődött a nyári gólyatáborral, majd a regisztrációs hét, beiratkozás, tárgyfelvétel, a gólyabál és még sorolhatnám. Nagyon jó embereket ismertem meg az egyetemen, mind tanárok, mind hallgatók személyében. Egy percig sem éreztem egyedül magam ezen az egyetemen. Gyorsan barátokra leltem, kapcsolatokat építettem ki. Azóta megválasztottak a BGE KVIK Lengyel Gyula Kollégiumának a kollégiumi bizottsági tagjává és hamarosan is hivatalosan is a hallgatói önkormányzat aktív részese leszek. Tartalmas félév volt. Azóta megküzdöttem az első vizsgaidőszak nehézségeivel is. Kisebb-nagyobb bukkanókkal, de végeztem a vizsgákkal.

Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre, ebből mi az, amit megkaptál és kiemelnél? Mi az, amin esetleg változtatnál?

Egy piacképes szakmát szeretnék szerezni. Mivel vendéglátóipari érettségim van, nem volt kérdés az utam. A korábbi tanulmányaim sokat segítenek, szakmai tantárgyakból csak ismételnem kell, remek érzés segíteni a tanulásban a csoporttársaimnak. Nagyon nagy dolog számomra, hogy olyan emberek tanítanak az egyetemen, akik naprakész információkkal állnak elénk előadásról előadásra. Beszélhetek itt a vendéglátás trendjeiről vagy a közgazdaságtant érintő információkról. Amin talán változtatnék, az az ügyintézési idő lerövidítése lenne.

Campusportré
Cikksorozatunkban utánajárunk, hol lazítanak, buliznak, pihennek, kirándulnak a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói. Mit szeretnek az alma materben, és min változtatnának? Hol szoktak ebédelni, sportolni, barátokkal találkozni? Hetente egyszer mikrofonvégre kapunk egy-egy hallgatót.

Igénybe veszed az egyetemi sportolási lehetőségeket?

Az egyetem testnevelésórái a kollégiumban vannak. Így messzire sem kell mennem, helyben van a tornaterem és egy konditerem is. Időm nem igazán engedi mindezt, de most a két szemeszter közt igyekszem jobban kihasználni.

Melyik a kedvenc helyed a campuson?

Ez nehéz kérdés. Sok hely van a suliban, ahol két előadás közt lazulhatunk, de a kedvenc a Színes közösségi tér, ami egy hallgatóbarát hely az egyetemen belül. Ha körülnézünk, akkor az egyik sarokban jóízűen nevető emberek vannak, a másikban pedig korrepetálás zajlik számvitelből. Szeretem itt elütni az időt, mert mindig találok beszélgetőpartnert.

Hol szoktál ebédelni? Milyen jó helyek vannak az egyetem környékén?

Az egyetem mellett, nem messze van egy Aldi, ott gyakran vásárolok apróságokat, de mivel gluténérzékeny vagyok, így magamnak készítem a kollégiumban az aznapi ebédem.

Egyedül az irodalomórák adtak nekem katartikus élményeket

Hol érdemes két óra közt lazítani az ELTE BTK-n? Az Eduline-nak Gönczi Dorottya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának harmadéves magyar szakos hallgatója mesélt egyetemi tapasztalatairól. Milyen volt az első éved? Nagyon élveztem/élvezem az egyetemi létet. Olyan barátokra tettem szert, akiknek hozzám hasonló az érdeklődése, és már csak a társaságért is megéri bejárni.

Hová jártok bulizni?

A BGE KVIK hallgatóinak az egyik törzshelye a Raktár Klub a Deákon, ide gyakran járunk, Itt szokott lenni a ZH After elnevezésű bulink, de ezen kívül még gyakran járunk a Kraftba is. Valamint a BGE-s hallgatóknak van egy saját rendezvényük, amely a UNITE nevet kapta, a tavaszi és az őszi félévben egyaránt megszervezzük. Az őszinek az Akvárium adott helyet.

Kirándulás, kikapcsolódás? Mit ajánlasz Budapesten?

Amikor jó az idő, akkor gyakran járunk ki a Margit-szigetre csak úgy sétálni vagy tanulni. Nekünk, kolisoknak kedvenc helyünk a Citadella és a Halászbástya is. Két előadás közt viszont sűrűn járunk a Cserpes Tejivóba és a Frei Caféba.