szerző:
Eduline

Finta Zita éveken át Kecskemét gazdasági, valamint városstratégiai osztályán dolgozott. Pár éve egy szabálytalan, több tízmillió forintos kiutalás miatt parkolópályára tette egy kolléganőjét, aki pont a szabálytalanság ellen szólalt fel.

©

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak hathatós közbenjárásával és anyagi támogatásával a szolnoki és a kecskeméti felsőoktatási intézmények összevonásával júliusban létrejött a Pallasz Athéné Egyetem. Érdekesség, hogy a közelmúltban megkérdőjelezett gazdálkodásáról megismert MNB alapítványai létrehozták a 12 milliárdos Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-t, akinek vezetője a kecskeméti polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia férje lett.

Szemerey Szabolcs annak a Szemerey Tamásnak az unokatestvére, akihez a Növekedési és Hitelbank köthető. A két Szemerey, Tamás és Szabolcs is az MNB elnökének, Matolcsy Györgynek az unokatestvére. A városvezetés és az MNB közötti kapcsolat szorosnak tűnik, mondhatni családon belül is kimutatható.

Az MNB alapítványai, valamint a létrehozott oktatási zrt. komoly összegekkel támogatták a kecskeméti képzést, többek között ennek is köszönhető, hogy a korábbi főiskola egyetemmé alakult, amely presztízs értékű lehet minden városban.

Finta Zita (jobbra) a gazdálkodási osztály vezetőjeként az Év Kecskeméti Köztisztviselője kitüntetés átadásakor 2010-ben.
©

Júliusban az egyetem kancellárját is kinevezték, a választás az önkormányzaton dolgozó Finta Zitára esett. Az új kancellár a város Gazdálkodási Osztályáról, pontosabban a Városstratégiai Iroda vezetői székéből ülhet át az egyetemre.

Bár a Kecskeméti Főiskolának, valamint az összevont Szolnoki Főiskolának is volt kancellárja, Hegmanné Nemes Sára és Varga Csaba megbízatását is megszüntették, egyikőjük sem ülhetett a jogutód intézmény vezetőségébe.

Finta Zitáról egy esetben már cikkezett a Népszabadság. A gazdálkodási osztályon több évtizede dolgozó kolléganője, Csorba Antalné kiszúrt két szabálytalan kiutalást, két részletben szerettek volna rendezni egy 37,5 millió értékű tanácsadói szerződést, ám ekkora összeg utalásánál a jegyző ellenjegyzése is szükséges lett volna. Első körben a kolléganő emiatt megtagadta az utalás megindítását, a hibát jelezte a feletteseknek, ám "utasításra" mégis kiutalta az összeget.

A körülményekhez tartozik, hogy az önkormányzat még azelőtt kötött szerződést két tanácsadói tanulmányra, hogy a kapcsolódó projekt megindításáról a közgyűlés döntött volna.

Csorbánét a szabálytalanság jelzésénél a korábbi polgármester, Zombor Gábor nem méltatta válaszra, Finta Zita az esetet követően kényszerszabadságra akarta küldeni munkatársát. Erre nem volt hajlandó, ezért kiürítették az asztalát, elvették szekrénye kulcsait, számítógépén megváltoztatták a belépési kódokat. Kényszerből a pénztárban taláta magát. 2011-es nyugdíjba vonulását követően Csorbáné munkaügyi pert indított, melyet 2014-ben megnyert, így az elmaradt juttatások mellett további egymillió forint kártérítésben részesült.

Az önkormányzat ott bukta el végleg a pert, mikor bemutatták az utaláshoz szükséges dokumentumokat. Azokon megpróbálták elfedni Csorbáné megjegyzéseit, amit a szabálytalanságról írt, de könnyen kiderült a trükk.

Finta Zita 2019. június 30-ig lesz a Pallasz Athéné Egyetem kancellárja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!