szerző:
eduline/mti

Megháromszorozódott a roma hallgatók aránya a felsőoktatásban az elmúlt hat évben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a köztévén. Rétvári szerint a kormány egy sor intézkedéssel járult ehhez hozzá, bár konkrét példát nem említett az MTI közleménye szerint.

©

Az államtitkár közölte, mindenki közös érdeke, hogy minél több roma szerezzen diplomát. Azt is elmondta, fontos, hogy a rossz anyagi körülmények ne jelentsenek akadályt, ezért ösztöndíjakkal támogatják a fiatalokat.

Rétvári szerint nagyon összetett, amit a felzárkóztatás terén tesznek, mert nem lehet egyetlen intézkedéssel minden problémát megoldani. A siker kulcsa a sokrétű támogatás, a kormány ezzel a szemlélettel áll a felzárkóztatáshoz: egyebek mellett a tanodák, a szakképzés, a diplomaszerzés és az egészséges étkezés ügyét is felkarolja - tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta, a kormány intézkedéseivel sikerült az európai uniós átlag alá vinni a magyarországi iskolai lemorzsolódást. Ennek némileg ellentmond a 168 óra által megszerzett államtitkársági dokumentum, amely szerint több mint 40 ezer diák morzsolódott le, főként a tankötelezettségi korhatár leszállítása miatt.