szerző:
Eduline

Nyelvvizsga nélkül megkaphatják-e diplomájukat a 40 évnél idősebb hallgatók? Olvasói kérdésre válaszolunk.

48 éves vagyok, és még évekkel ezelőtt elkezdtem egy szakot, de még nem fejeztem be. Nyelvvizsgám nincs, és az elmúlt években nem is tanultam idegen nyelvet. Az életkorom miatt megkaphatom a diplomámat nyelvvizsga nélkül is?

Korábban a nyelvvizsga-kötelezettség alól valóban mentesültek azok a hallgatók, akik tanulmányaik megkezdésének évében betöltötték a 40. életévüket, ez az engedmény azonban azokra vonatkozott utoljára, akik a 2015/2016-os tanévben tettek záróvizsgát.

©

Néhány felsőoktatási intézmény - életkortól függetlenül - lehetővé tette a nyelvvizsga "kiváltását": külön nyelvi vizsgát tehetnek azok, akik 2013-ban vagy korábban már államvizsgát tettek, de nyelvvizsga hiányában nem kaptak diplomát 3 éven belül.

Ilyen intézmény az Edutus Főiskola, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eszterházy Károly Egyetem (korábban Eszterházy Károly Főiskola, valamint a beolvadt Károly Róbert Főiskola), a Pallasz Athéné Egyetem (korábban Kecskeméti Főiskola és a beolvadt Szolnoki Főiskola), a Kodolányi János Főiskola, a Nyíregyházi Egyetem, illetve a Zsigmond Király Egyetem.