szerző:
Eduline

Lassacskán kiderül, kit melyik egyetemre vettek fel. És most jön a második megmérettetés: albérletet, munkát, életritmust kell teremteni egy egyetemvárosban. És nem lesz olcsó. De nem ám. Persze így is megéri.

A CIG Pannónia Életbiztosító 2016-os adatai alapján 38%-kal többet kell költenie egy hallgatónak tandíjra/szállásra/élelmiszerre/egyéb kiadásokra, mint öt évvel ezelőtt.

Tandíj

Magyarországon az elmúlt 5 évben folyamatosan növekednek a tandíjköltségek. Míg 2011-ben átlagosan 200 000 forintot kért egy felsőoktatási intézmény egy félévért, addig ez 2016-ra 300 000-400 000 forint közé emelkedett.

Zseniális magyar-magyar szótár albérletkeresőknek

Nem csak más országok nyelvein lehet megtanulni. Ha elég kitartó vagy, magyarról magyarra is tudsz fordítani bizonyos kifejezéseket. A szeretlekmagyarorszag.h u tette közzé egy leleményes albérletkereső felfedezéseit a hirdetésekről. Valószínűleg ennek segítségével te is könnyebben tudsz majd tökéletes albérletet találni (vagy legalábbis rájönni arra, mi az, amit biztosan nem akarsz).

Albérlet

A fővárosi albérletárak az elmúlt öt évben ugrásszerűen megnövekedtek. Jelenleg átlagosan 2 792 forint a négyzetméterára az albérleteknek, ez két és félszerese a 2011-es számoknak.

Amennyiben egy diák nem a szülővárosában tanul tovább (például Debrecenből felköltözik Budapestre), és egy 35 négyzetméteres albérletet bérel, átlagosan napi 2 500 forintot szán élelmiszerre, heti 12 000 forintot kultúrára (bulik, színház, mozi) havi 11 000 foritntot ruhaneműre, akkor kiadásai a 2011-es adatokhoz képest 8,4%-kal magasabbra rúgnak.