szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több egyetemen meghosszabbították a tavaszi tanévet, hogy a hallgatók be tudják pótolni a koronavírus-járvány és az online oktatás miatt elmaradt gyakorlati órákat, míg más felsőoktatási intézményekben azoknak lesz több idejük a vizsgákra, akik részt vettek a járványügyi védekezésben.

A Debreceni Egyetemen tizennégyből összesen hat kar kérte a félévhosszabbítást

Az orvosi kar mellett az egészségügyi, a gyógyszerésztudományi, a műszaki, a népegészségügyi, valamint a természettudományi és technológiai kar is a hosszabbítás mellett döntött, így a tanév akár augusztus 31-ig is tarthat. Így tudják pótolni az elmaradt szakmai gyakorlatokat.

A szorgalmi időszak egyébként május közepén ért véget, a vizsgákat, szakmai gyakorlatokat, záróvizsgákat, diplomavédéseket és alkalmassági vizsgákat azonban már hagyományos módon is megtarthatják a tanszékek, a karok többsége ezért már nem online vizsgákat szervez. A következő hetekben egyébként összesen több mint 26 ezer 800 hallgató fog vizsgázni a Debreceni Egyetemen.

Áprilisban jelent meg az a kormányrendelet, amely alapján a felsőoktatási intézmények úgy dönthetnek, hogy meghosszabbítják a tavaszi szemesztert, pontosabban - ahogy a jogszabály fogalmaz - a felsőoktatási törvényben meghatározott "félév, illetve tanév hosszára meghatározott oklevélszerzési időszaktól eltérhetnek. Ezek alapján az egyetemi tanév hosszabb lehet tíz hónapnál (doktori képzés esetén tizenkét hónapnál), a tavaszi félév pedig hosszabb lehet öt hónapnál.

Miskolcon nem hosszabbítanak

A Miskolci Egyetemen is döntöttek, a dékánok, a hallgatói és a doktorandusz hallgatói önkormányzat szerint nem indokolt a 2020/2021-es tanév meghosszabbítása - olvasható az intézmény oldalán. Náluk a tervezett időpontban, vagyis június 26-án ér majd véget a vizsgaidőszak, a járvány elleni védekezésben részt vevő hallgatók azonban egészen július 9-ig vizsgázhatnak.

A Semmelweis Egyetemen szintén a járványügyi védekezésben részt vevő hallgatók számíthatnak arra, hogy több idejük lesz a vizsgákra. A döntés sokakat érint, a hallgatói önkormányzat elnöke az Eduline-nak áprilisban azt mondta, a járvány harmadik hulláma alatt naponta körülbelül 800 semmelweises hallgató vállal munkát a tanulmányai mellett – vannak, akik önkéntesként dolgoznak, másokat a kormányhivatalok rendelnek ki. Ők a vizsgaidőszak utáni két hétben is írásbelizhetnek/szóbelizhetnek majd, sőt az osztott képzésen tanulók dékáni engedéllyel még a harmadik héten is vizsgázhatnak, míg az osztatlan szakok hallgatói (például az orvostan- és fogorvostan-hallgatók, leendő gyógyszerészek) augusztusban is vizsgázhatnak majd.

ELTE: nem kapnak felmentést azok, akiknek nincs védettségi igazolványuk

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen már a következő félévet tervezik, a 2021/22-es tanévet ugyanis már a hagyományos formában szeretnék elkezdeni,

az oltási védettség hiánya önmagában nem fogja feljogosítani a hallgatókat a távolléti oktatási rendre, sem a munkavállalókat az otthoni munkavégzésre - olvasható az egyetem honlapján.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem távolléti formában szervezi a vizsgaidőszakot - írja az egyetem, ugyanakkor "szigorú óvintézkedések mellett" jelenléti formában is engedélyeznek bizonyos oktatási tevékenységeket - vagyis több kar hallgatói is személyesen vesznek majd részt a (pót)laborgyakorlatokon a nyár elején.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!