szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok más aktív és korábbi politikai szereplő mellett, Stumpf István is vezethet majd egy kuratóriumot. Tegnap szavaztak az Országgyűlésben további 11 egyetem modelváltásáról, így csak a fővárosban maradtak állami egyetemek. Egy nappal a szavazás után már tudni az újonnan létrejövő kuratóriumi tagok listája is.

Április 27-én szavazott az Országgyűlés, augusztus elsejétől alapítványi fenntartóhoz kerül a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. Ezen felül egyházi kézbe kerül az egri Eszterházy Károly egyetem és létrejön egy új, szőlészegyetem Tokaj-Hegyalja Egyetem néven.

A Mandiner információi szerint, Debrecenben Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, volt katasztrófavédelmi dandártábornok töltheti be a kuratórium elnöki tisztségét, de a tagok között lehet majd Hajdúnánás polgármestere és a Debreceni Egyetem korábbi rektora is.

Dunaújvárosi Egyetemen várhatóan Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter kerül a kuratórium élére - írja a lap. Pécsi Tudományegyetemen a kuratórium elnökének Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt javasolják. Szegeden Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem prorektora, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője elnökölheti a kuratóriumot.

A Semmelweis Egyetemen Orbán Gábort, Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója javasolják elnöknek, a kuratórium tagjai pedig Merkely Béla rektor, Szócska Miklós, a Semmelweis intézetigazgatója, korábbi egészségügyi államtitkár - sorolja a Mandiner. A Budapesti Gazdasági Egyetemen a kuratórium élére Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója, miniszteri biztos kerülhet.

A lapnál úgy tudják, az Óbudai Egyetemen Varga Mihály pénzügyminiszter lehet kuratóriumi elnök, de tagok között szerepel az egyetem rektora mellett, Székesfehérvár polgármestere és a Videoton vezérigazgatója is. A Nyíregyházi Egyetemen Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Államkincstár korábbi elnöke lehet a kuratóriumi elnök. Itt a polgármester neve mellett előkerül Schanda Tamás ITM miniszterhelyettes neve is.

A Magyar Táncművészeti Egyetemen kuratórium elnökének Kiss János Kossuth-díjas balettművészt kérhetik fel. A Testnevelési Egyetemen még nincs hír a kuratóriumi elnökről. Viszont a frissen alakuló Tokaj-Hegyalja Egyetemen a lap szerint a kuratórium elnöke Stumpf István, a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos, volt alkotmánybíró lehet.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.