szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miután kiléptek az Európai Unióból, az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményei 2021. január 1-jétől nem minősülnek EGT felsőoktatási intézménynek.

Ennek értelmében sajnos nincs arra mód, hogy ottani magyar hallgatók a továbbiakban igényelhessenek a Diákhitel Központtól szabad felhasználású Diákhitel1-et - írja maga a központ. Számításaik szerint a szabad felhasználású szerződéssel rendelkező hallgatók 4 ezrelékét érinti az Egyesült Királyság Unióból történt kilépése.

Se brit se magyar diákhitel

Sok minden változott azzal, hogy a britek kiléptek az Unióból, sőt az Erasmus-programokból is. Az Egyesült Királyság felsőoktatási minisztere 2020 júniusában jelentette be, hogy a 2021/2022-es tanévtől az európai uniós országokból érkező elsőévesek nem vehetik fel a brit diákhitelt, és tandíjkedvezményt sem kapnak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az eddigi, az alapszakokon évi 9000-9250 fontban maximalizált „home fee” helyett jóval magasabb tandíjat kell kifizetniük (ami a várakozások szerint tanévenként 10 és 26 ezer font, vagyis négy-tízmillió forint között mozog majd), és a korábbi szabályokkal ellentétben a skóciai egyetemeken sem lehet majd ingyen tanulni.

Mindez komoly anyagi terheket jelent az Egyesült Királyságba készülő külföldieknek. Sokan inkább más úticélt keresnek: 58 százalékkal esett vissza a brit egyetemekre jelentkező magyar diákok száma – közölte nemrég a külföldi továbbtanulásra felkészítő kurzusokat is indító Engame Akadémia az Eduline-nal. A csökkenés oka, hogy a Brexit miatt az Európai Unióból érkező elsőévesek elveszett diákhitel-lehetősége és a tandíjkedvezmények törlése.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!