szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tervezitek, hogy önköltséges képzésre jelentkeztek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a Diákhitel1-ről és a Diákhitel2-ről.

Azt tervezitek, hogy a tandíjatokat diákhitelből fogjátok fizetni, vagy esetleg lakást bérelnétek a felvett összegből? Mindenképpen érdemes utánajárni, hogy melyik típus a legmegfelelőbb számotokra. Mutatjuk a legfontosabb infókat a Diákhitel1-ről és a Diákhitel2-ről.

A Diákhitel1 szabad felhasználású kölcsön. A hitelt felvehetitek állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanultok. Ezt a hitelt bármire költhetitek, ha szeretnétek például eszközöket vásárolni, vagy a lakhatás miatt van szükségetek rá, akkor ebben érdemes gondolkodni.

Ezt a diákhitelt 11 félévre vehetitek fel, egy szemeszterben legfeljebb 5 hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesztek részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Mennyi az annyi?

Havonta akár 150 ezer forintot is igényelhettek, ha félévente egy összegben szeretnétek igényelni a folyósítást, akkor egyben kapjátok meg az 5 havi diákhitelt, melynek összege 1 millió 500 ezer forint. Fontos, hogy a hitel kamat 1,99%, uygan előtörleszthető, de kötelezően csak a tanulmányok után kell elkezdeni a törlesztést.

A Diákhitel2-t csak akkor vehetitek fel, ha önköltséges képzésben tanultok és még nem múltatok el 45 évesek. Akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásformájában tanultok, jogosultak vagytok a kölcsönre.

A Diákhitel2-t ugyanúgy 11 tanulmányi félévre vehetitek fel, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben tanultok, akkor - ahogy a Diákhitel1 esetében, itt is - a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Mennyi az annyi?

Ebben az esetben akkora összeget vehettek fel, amekkora a féléves tandíjatok. A hitelt nem is kapjátok kézhez, hanem ezt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek utalja. Ez a kölcsön kamatmentes, törlesztenetek pedig csak a hallgatói jogviszonyotok megszűnését követően, illetve legkésőbb a 45. életévetek betöltését követő negyedik hónap első napjától kell. Természetesen a Diákhitel2 esetében is van lehetőségetek az előtörlesztésre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!