szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Márciusban még arról volt szó, hogy a Diákhitel Központ 2020. december 31-ig függeszti fel a hallgatói hitelek törlesztését, most úgy döntöttek, jövő nyárig kitolják a moratóriumot.

Korábban írtunk róla, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel a Diákhitel Központ 2020. december 31-ig felfüggesztette a hallgatói hitelek törlesztését. Az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményükben azonban már azt írják, 2021. június 30-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot. A hosszabbítás a Diákhitel Központ összes törlesztési szakban lévő - 114 ezer - ügyfelére kiterjed, azaz a már törlesztési szakban lévő és a 2021 első féléve során törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is vonatkozik.  

A Diákhitel Központ Igazgatóságának döntése alapján a diákhitelek törlesztési kötelezettségének felfüggesztése 2021. január 1-jén automatikusan meghosszabbodik, ahhoz külön nyilatkozatot az ügyfeleknek nem kell tenniük. A meghosszabbított moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve nem mond fel nem teljesítő hitelszerződéseket. 

Ugyanakkor, aki szeretné, az a moratórium ideje alatt is tudja törleszteni a fennálló tőke- és kamattartozásait. Hozzátették: a beérkező törlesztéseket a Diákhitel Központ erre vonatkozó külön kérelem nélkül ingyenes előtörlesztésként elszámolja. Az önkéntes törlesztések a moratórium ideje alatt - 2021. június 30-ig - bármikor egyoldalúan felfüggeszthetők.     

A tájékoztatás szerint a kormány által 2020. március 19-én bevezetett törlesztési moratórium lehetőségével a törlesztési szakban lévő diákhitel tartozással rendelkező ügyfelek 35 százaléka, mintegy 40 ezren éltek. Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az ügyfelek 65 százaléka a moratórium alatt is törlesztette diákhiteleit. 

Ezzel a feltétellel igényelhettek egyszerre több diákhitelt

Már igényeltétek az egyik fajta diákhitelt, de szükségetek lenne még némi támogatásra, ezért a másikban is gondolkodtok? Mutatjuk, mikor vehetitek fel ugyanarra a képzésre egyszerre a Diákhitel1-et és a Diákhitel2-t.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!