szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jövő héten a legtöbb egyetemen elindul az őszi félév, úgyhogy nem hiányozhat az egyik legfontosabb kellék, a diákigazolvány sem. Ha elsőévesek vagytok, fontos, hogy a középiskolás diákigazolványotokat már nem sokáig használhatjátok. Mutatjuk, hogy mit kell tennetek.

1. NEK adatlap beszerzése

Minden itt kezdődik, ugyanis ahhoz, hogy diákigazolványt igényelhessetek szükségetek lesz egy NEK azonosítóra. Ezt az okmányirodákban, díjmentesen szerezhettek be. Ehhez kelleni fog a személyigazolványotok és lakcímkártyátok, vagy egyéb érvényes személyazonosító okmányotok (útlevél, jogosítvány) és a lakcímkártyátok. Fontos, hogy nem kell képet vinnetek magatokkal, azt ugyanis helyben készítik el - bár érdemes a járványügyi szabályoknak utánanézni, hiszen lehet, hogy személyes jelenlét nélkül elintézhetitek.

2. A folyamat elindítása a tanulmányi rendszeren keresztül

Először is, ellenőriznetek kell az adataitokat a Neptunban. Ha mindent rendben találtatok, akkor elkezdhetitek az igénylést. A Neptun „Ügyintézés” fül alatt a találjátok a „Diákigazolvány igénylés”-t, ahol az „Új felvétel”-re kell kattintanotok. A NEK adatlapon szerepel egy 16 karakter hosszúságú NEK azonosító, amit a sorszám mezőbe kell felvinni – mindezt elválasztó jelek nélkül és csupa nagybetűvel.

A legördülő menüből ki kell választanotok az igénylés típusát, vagyis azt, hogy első igénylésről van szó. Ha elvesztettétek a kártyátokat, megsérült a korábbi diákotok, vagy egyéb problémák miatt van szükségetek új igazolványra, azt is itt tudjátok kiválasztani.

Ez alatt, a képzés mezőben az a képzés fog megjelenni, amelyikkel bejelentkeztetek a Neptunba. Amennyiben több képzéssel rendelkeztek, azon a képzésen kezdjétek el az igénylést, amelyikre kérni szeretnétek a diákigazolványt. Képzésváltás a Neptun bal felső sarkában lévő „Képzés” link segítségével lehetséges.

3. Várjátok a diákigazolványt és szükség esetén kérjetek ideiglenes diákot

Ez a legjobb rész: ha az igénylésetekkel minden rendben van, akkor már csak várnotok kell, hogy megérkezzen. Általában 30-60 napot kell számolnotok arra, hogy a megadott címre postázzák a kártyát. Amennyiben az nem érkezik meg időben, akkor a felsőoktatási intézményetekben az ügyintéző ideiglenes diákigazolványt állít ki nektek, amivel ugyanúgy igénybevehetők a diákkedvezmények, mint a plasztikkártyával. "Meddig érvényes a korábbi igazolványom?" Erre a kérsésre itt találjátok meg a választ.

"Szabad oktatásért, szabad kultúráért!" - tüntetést szerveznek péntekre

Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában - írják a szervezők.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!