szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb egyetemen közeledik, vagy már el is érkezett a tavaszi félév vége. Az elmúlt két félév alapján pedig minden évben át- és visszasorolnak hallgatókat másik finanszírozási formára. De miben változtatott a koronavírus miatt felállított vészhelyzet ezeken?

Kezdjük az elején: mit jelent az átsorolás és a visszasorolás?

Az átsorolás azt jelenti, hogy állami ösztöndíjas képzésről átkerülhettek a szakotok önköltséges formájára. Ezt a döntést minden év július 31-ig köteles meghozni az egyetem. Ilyenkor az utolsó két (aktív) félévetek kreditszámának és tanulmányi átlagának függvényében kieshettek az ingyenes helyekről. De a folyamat fordítva is működik: vagyis a felsőoktatási intézmény a megüresedett állami ösztöndíjjal támogatott helyekre a legjobb teljesítményt elérő, azonos szakon tanulmányokat folytató önköltséges hallgatókat átsorolhatja támogatott képzésre.

Miben tér el az idei eljárás a megszokottól?

Ebben az évben átsorolás nem lesz, ugyanis az április 10-én megjelent kormányrendelet kimondja, hogy "2020-ban a felsőoktatási törvényben szabályozott átsorolásra a 2020/2021-es tanévre nézve nem kerülhet sor". Ez azt jelenti, hogy tanulmányi alapon senkit nem sorolhatnak át önköltségesre, ha eddig állami támogatással tanult. Azonban akik azért vesztenék el az ösztöndíjas helyüket, mert elhasználták az összes (12 darab) állami ösztöndíjas félévüket vagy visszavonták a nyilatkozatukat, azok nem mentesülnek az átsorolás alól.

A visszasorolással kapcsolatban nincs rendelkezés, azok helyére kerülnek át a legjobb önköltségesen hallgató tanulók, akik kiestek az állami képzésről. Így ezeknek a száma jóval kisebb lesz, de az egyetemek saját hatáskörben bizonyos intézkedéseket tehetnek, így előfordulhat, hogy biztosítanak majd lehetőséget a megüresedett helyeken kívül is.

"Hat év megfeszített, kemény tanulás után méltatlan ez a lezárás"

Petíciót indítottak a szegedi frissen végzett orvostanhallgatók, amiért nem tartják meg orvosi avatójukat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!