szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csukott szemes vagy feltartott kezes szóbeli, a laptop képernyőjével szembe állított tükör, és a szoba körbemutatása vizsgázás előtt. Ilyen, és ehhez hasonló történetek keringenek az interneten az online vizsgákkal kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk, ebből mi lehet igaz, és hogyan élitek meg az idei vizsgaidőszakot, ezért titeket kérdeztünk a rendhagyó félévzárásról.

„Ez a vizsgaidőszak tanár és diák számára egyaránt megterhelő volt” - mesélte az Eduline-nak Ivett, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója, aki szerint ez várható is volt, hiszen a legtöbb egyetemen először szerveztek online vizsgákat, így az egész rendszer kísérleti fázisban van.

Az egyetememen és a saját környezetemben nem tapasztaltam kirívó, szokatlan kontroll formákat a vizsgák során

- tért ki a sokakat foglalkoztató kérdésre, majd hozzátette: náluk a vizsgák korrektül zajlottak, még megtekintési lehetőséget is kaptak. „Negatívumként azt tudnám megemlíteni, hogy azok a rendszerfelületek, ahol vizsgák zajlottak, sajnos nem minden esetben voltak megbízhatóak. De összességében támogatnám a jövőbeli online vizsgaformát, akár az otthonunkból is, mivel így egy sokkal nyugodtabb, vizsgakörnyezetben állhatnánk neki a megpróbáltatásnak”

Lilinek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójának eddig még csak írásbeli vizsgái voltak. Úgy érzi, ezek egészen korrekt módon voltak lebonyolítva, bár a módszert nem tartotta valami hatékonynak, mivel tesztes formában kérdezték vissza a féléves anyagot.

„A szóbeli szigorlatomra majd a jövő hét folyamán kerül sor, és mint az elvárható, természetesen az egész szobánkat végig kell mutatni, ha pedig vizsga közben sokáig egy pontra fókuszálunk (mert persze mit is csinálhat egy ember, ha gondolkozik), akkor kérheti az adott tanár, hogy mutassam meg, mit néztem” - mesélte, majd hozzátette: „A SOTE-ről hallottam olyan horror sztorit, hogy magad mögé kellett helyezni egy tükröt, így a vizsgáztató ellenőrizni tudta a laptopod képernyőjét, hogy azon nem volt-e megnyitva valami más”.

Fanni azonban, aki a Semmelweis Egyetem hallgatója, nem találkozott személyesen a tükrös kontrollálási formával. Bár a szaktársaival kezdetben féltek, hogy sokkal nehezebb lesz online vizsgázniuk, mint személyesen, de azt tapasztalták, hogy egy-két online tesztet leszámítva, nagyon emberségesek voltak velük az oktatók. „Azt gondolom, idővel majd a kisebb kellemetlenségekre is nevetve gondolok vissza, például arra, hogy mivel vidéken lakom, ezért az egyik szóbeli vizsgámon szinte hangosabban behallatszódott a Zoomba az ablakomon át bejövő kutyaugatás, mint az én hangom”.

Ti is hallottatok már furcsa sztorikat arról, hogyan zajlanak az egyetemeken az online vizsgák? Vagy épp a saját bőrötökön tapasztaltátok meg a rendhagyó félévzárást? Ha megosztanátok velünk az élményeiteket, írjatok nekünk Facebookon vagy az [email protected] címre.

Öt tipp, hogy könnyebb legyen a vizsgaidőszak

Nehezen tudtok nekiülni a tanulásnak? Most összegyűjtöttünk néhány tippet, ami hasznos lehet a vizsgaidőszakban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!