szerző:
Eduline

Egyetlen magyar egyetem sem jutott fel a Times Higher Education felsőoktatási rangsorára. A kétszázas lista élén - nagy meglepetésre - nem a Harvard, hanem a California Institute of Technology, a CalTech áll.

A brit felsőoktatási szakfolyóirat minden évben összeállítja a világ kétszáz legjobb intézményének rangsorát, a top tízben idén is hét amerikai és három brit egyetem szerepel. A 2011/2012-es listán a tavalyi ezüstérmes, a California Institute of Technology szerezte meg az első helyet, kiszorítva az évek óta listavezető Harvardot. Az amerikai magánegyetem ráadásul a Stanforddal osztozik a második helyen.

A világ tíz legjobb egyeteme. A Harvard elveszítette az első helyet
©

A két vezető brit intézmény, a Cambridge és az Oxford tavaly holtversenyben végzett a hatodik helyen, idén utóbbinak sikerült a negyedik helyet megszereznie. A kétszázas listán összesen hetvenöt amerikai és harminckét brit egyetem szerepel, Hollandia és Németország tizenkét-tizenkét intézménnyel került fel a rangsorra, a két országot Kanada, Svájc és Ausztrália követi.

Bár Franciaország eggyel több egyetemmel szerepel az idei listán, a francia intézmények mind rosszabb helyezést értek el, mint tavaly. Magyarországhoz hasonlóan Olaszországnak sem sikerült felkerülnie a listára, az ázsiai országok közül pedig Japán érte el a legjobb eredményt. Ez az első alkalom, hogy azt is mérték, az egyes országok a GDP-jükhöz viszonyítva hány intézménnyel jutottak fel a listára - az eredmény nem volt meglepő, Hongkong toronymagasan nyert ebben a versenyben.

A California Institute of Technology campusa. Idén ez a világ legjobb egyeteme - legalábbis a THE szerint
©

A Times Higher Education rangsorát minden évben ötven, az egyes régiók egyetemeit jól ismerő szakember véleménye alapján állítják össze, akik az értékeléskor többek között az intézmények tudományos tevékenységét, az oktatási-tanulmányi teljesítményt, az innovációs eredményeket és a nemzetközi vonzerőt pontozzák.

A sanghaji Academic Ranking of the World Universities (ARWU) évente rangsorolja a világ ötszáz legjobb egyetemét az intézmények tudományos és kutatói tevékenysége alapján. 2010-ben és 2011-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem került fel a listára, a 301-400. helyen végeztek. A QS Quacquarelli Symonds legfrissebb felsőoktatási rangsorára is felkerült három magyar egyetem: a Közép-európai Egyetem (CEU) a QS filozófiai listájának 101-150. helyén, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a földtudmányi, a Szegedi Tudományegyetem pedig a vegyészmérnöki képzések rangsorának 101-150., valamint 151-200. helyén áll. A témáról bővebben itt olvashatsz.

eduline