szerző:
Eduline

Kezd unalmassá válni az egésznapos strandolás? Fogyóban a nyaralásra csomagolt olvasnivaló? Akkor a strandkönyvtárat nektek találták ki. Most az is kiderül, hogy hol és mikor vannak nyitva.

©

Igazából már az 1900-as évek elején kitalálták, akkor létesült az első strandkönyvtár a Balaton partján, konkrétan Keszthelyen - írja az Új Nemzedék Központ. Ezt a menő hagyományt 2008-ban élesztették újjá, Balatonalmádiban, ahol azóta is működik a strandkönyvtár, sőt, mondhatni, virágkorát éli. De nem ez az egyetlen strandkönyvtár a Balaton partján, íme pár példa: 

Balatonalmádiban a Wesselényi strand keleti kapujánál július 2-ától augusztus végéig, a hét hat napján 14-18 óráig üzemel a strandkönyvtár.  Almádiban azonban van még két másik strand is, két másik strandkönyvtárral. Mindhárom strandon szabadon elvihető olvasnivalók is akadnak „Vedd és vidd!” jelszóval. 

balatonfüredi strandkönyvtár a Kisfaludy strandon július 1-jétől augusztus 27-ig, hétfőtől szombatig 10-től 18 óráig látogatható. A kölcsönzés ingyenes, beiratkozni személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával, gyermekeknek szülői hozzájárulással lehet.

Balatonakalin ugyancsak van parti bibliotéka. Július 1-től augusztus 26-ig üzemel a szolgáltatás a község strandján, a Balaton u. 1. szám alatt. Itt inkább gyermek- és ifjúsági könyveket kínálnak, melyeket a játszóházat működtető animátoroktól kölcsönözhetnek az érdeklődők. Van hírlap-olvasósarok, de a folyóiratokat akár pár órára is kölcsön lehet kérni.

Keszthelyen mégy nem nyitott meg a nagyszabású strandkönyvtár. Itt  július 23. – augusztus 19. között a Városi strandon várják majd az érdeklődőket, minden nap 10–17 óráig. A keszthelyi könyvtárosok a fövenyesi strandon olvasószigetet állítanak fel, melyen pár könyv, magazinok és napilapok közül válogathatnak az olvasni vágyók.

Siófokon is működik strandkönyvtár a nagystrandon, a Siófok Plázs területén. A strandkönyvtár 10 és 18 óra között van nyitva, de esős időben a nyitvatartás módosulhat. Van itt klasszikus és szórakoztató irodalom, idegennyelvű könyvek és ifjúsági és gyerekkönyvek is. 

Ezek a legolcsóbb strandok Budapesten és környékén: néhány száz forintért fürdőzhettek

Kikapcsolódnátok munka után vagy hétvégén? Pár remek és olcsó strandot ajánlunk nektek a fővárosban és környékén. Ha kevés pénzből tartalmasan töltenétek a szünidőt, ezeket a fürdőket érdemes felkeresni - utánajártunk, mennyibe kerülnek a jegyek a legolcsóbb strandokon. 1.