szerző:
Eduline

Szeptember elsejétől hosszabbak és drágábbak lesznek a tanfolyamok az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ) bevezetése miatt. Érdemes még most jelentkezni a képzésekre: összegyűjtöttük, milyen szakmát szerezhettek néhány tízezer forintért.

Egy bébiszitter-tanfolyamot 50-60 ezer forintért is el lehet végezni

A szeptemberben életbe lépő új OKJ már nemcsak az iskolarendszerű, hanem a heti egy-két napban oktatott, ún. iskolarendszeren kívüli képzések óraszámát is meghatározza. A jelenleg négy hónap alatt elvégezhető tanfolyamok képzési ideje akár egy évre is nőhet, emiatt az árak is két-háromszorosára emelkedhetnek. A legfontosabb tudnivalókat itt találjátok. A felnőttképzők is kihasználják a szeptember előtti hajrát: az akciókról, kedvezményekről itt olvashattok.

A legolcsóbbak

A szállodai szobaasszonyok két hónapos képzését jelenleg 50-55 ezer forintért végezhetitek el, találtunk olyan oktatási centrumot, ahol ez az összeg a tananyag árát és a vizsgadíjat is tartalmazza. Nem kerül sokba a betegkísérő-tanfolyam sem: az öt hónapos képzést 60-90 ezer forintért végezhetitek el.

Az öt hónapig tartó óvodaidajka-tanfolyamért 80 ezer forintot kell fizetnetek, míg a három hónapos bébiszitter-tanfolyam 50-60 ezer forintba kerül, ebben már a vizsga ára is benne van.

A három hónapos ingatlanfenntartó-, karbantartó-tanfolyamot már 90 ezer forint körüli összegért is elvégezhetitek. A négy hónapos ingatlanközvetítői tanfolyam 70-80 ezer forintba kerül. A másfél hónapos targoncavezetői tanfolyamot 50-55 ezer forintért kezdhetitek el, ugyanennyibe kerül a három hónapos raktárkezelői tanfolyam is. Melyek a legdrágább OKJ-s tanfolyamok? Itt találjátok a listát, 2012 legnépszerűbb képzéseit pedig itt nézhetitek meg.

Pénzügyi és üzleti képzések

Ha van érettségitek, egy egyéves bérügyintézői vagy TB-ügyintézői tanfolyamot már 60-80 ezer forintért is elvégezhettek: ezzel a szakmával magánvállalatoknál és közigazgatási szerveknél is elhelyezkedhettek.

Speciális munkára készít fel a veszélyárus-ügyintézői tanfolyam. A két hónapos képzésért 70 ezer forint körüli összeget kell fizetnetek. Ha beiratkoztok a tanfolyamra, arról fogtok tanulni, hogyan kell a veszélyes árukat tárolni és szállítani, és hogy milyen környezetvédelmi előírások vonatkoznak ezekre az árukra.

Három hónapos marketing- és reklámügyintézői tanfolyamot már 99 ezer forintért is találtunk. Ezzel a végzettséggel elhelyezkedhettek rendezvényszervezőként, marketingasszisztensként és piackutatóként is.

Kereskedelmi tanfolyamok

A legtöbb iskolában 60-80 ezer forintért végezhetitek el a különböző eladói tanfolyamokat, a vizsga díja 35-40 ezer forint. Ezek általában négy hónapos képzések, de bolti pénztáros végzettséget már két hónap alatt is szerezhettek, 50 ezer forintért.

A tizedik osztály elvégzése után kereskedő-boltvezetői tanfolyamra is beiratkozhattok: a két és fél hónapos képzésért 50 ezer forintot kell fizetnetek, a vizsga díja itt is 35 ezer forint.