szerző:
Eduline

Milyen ingyenes OKJ-s képzést végezhettek el, ha csak érettségitek van? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

19 éves vagyok. Idén érettségiztem le, és okj-s képzést keresek. Ha jól tudom 25 éves koromig kettőt is megcsinálhatnék ingyen, de sajnos azt nem találom hogy érettségivel milyen okj-t választhatok.

Egyelőre csak az első, iskolarendszerben (tehát nem tanfolyamon) megszerzett OKJ-s képesítést szerezhetitek meg ingyen. Ez a jövőben valószínűleg változni fog, és a második szakma megszerzését is támogatni fogják, de ezt még nem vezették be.

A legfrissebb Országos Képzési Jegyzéket, amely az összes képzést és szakmát tartalmazza, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján találjátok. A táblázat második oszlopában szereplő, a képzés szintjét jelölő kódszámból olvashatjátok ki többek közt azt is, hogy milyen végzettséggel jelentkezhettek az egyes képzésekre. Érettségivel az 51-es, 52-es és 54-es számmal jelzett szakmákat tanulhatjátok meg, míg a 21-es, 31-es, 32-es, 33-as, 34-es és 35-ös számmal jelzett kurzusokhoz érettségi sem kell, csak alapfokú iskolai végzettség. A többi OKJ-s tanfolyam szakképesítésre épül, tehát a sima érettségi nem elég. Íme, a legfontosabb válaszok az ingyenes OKJ-ről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!