szerző:
eduline/mti

Már két OKJ-s szakma megszerzése is ingyenes, ha iskolarendszerben végzitek.

©

Már két OKJ-s szakma megszerzése ingyenes, amennyiben iskolai rendszerű képzésben vesztek részt. A tanfolyami keretekben szerzett OKJ-s végzettség nem számít bele a két ingyenes szakmába.

Odrobina László, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a képzés munka mellett, esti vagy levelező tagozaton végezhető el, az oktatás két évig tart.

Arra azonban figyeljetek, hogy az ingyenesség nem terjed ki minden szakképesítésre, csak az OKJ-ban szereplő 650-ből mintegy 300-ra. Nem lehet állami pénzen beiratkozni a jellemzően 100-300 ezer forint közötti összegbe kerülő OKJ-s tanfolyamokra sem, ahol fél-egy év alatt szerezhető meg ugyanaz a végzettség.

Hasznos infók

Ezekkel az OKJ-s szakmákkal a legkönnyebb külföldön elhelyezkedni

Mit jelent ez a sok szám? Fontos tudnivalók az OKJ-ról

Itt a lista: még érettségi sem kell ezekhez az OKJ-s képzésekhez

Már két szakmát szerezhettek ingyen: 10 kérdés és válasz az OKJ-ról

Aki nem estin, hanem nappali tagozaton végezné el az iskolarendszerű OKJ-t, az eddigi 21 éves kor helyett 25 éves korig jelentkezhet. Az első szakképesítés megszerzése során nappali tagozatnál jár a diákigazolvány, a családi pótlék 20 éves korig, sőt hiányszakma választása esetén ösztöndíj is.

Odrobina László kiemelte: a megyei fejlesztési és képzési bizottságok évente meghatározzák a helyi hiányszakmák listáját, amelyet kormányrendeletben tesznek közzé. Aki első szakképesítésként ilyen szakmát választ, havi 10-30 ezer forint közötti ösztöndíjat kap a tanulmányi eredmény függvényében - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a hiányszakmák listáját a tavalyi 10-ről 12 emelte a kormányzat, egy év múlva pedig várhatóan 20-ra növeli majd.