szerző:
Eduline

Megszűntek a pótlékok, a bérüket nem rendezik, fizetésemelést utoljára több mint tíz éve kaptak. Sokan inkább elmennek tanárnak vagy pedikűrösnek, mert minden vonzóbb alternatíva, mint havi nettó 100 ezer forintért könyvtárosként dolgozni.

©

Az Abcúg megszólaltatott egy 34 éve könyvtárosként dolgozó nőt, aki egy személyben könyvtáros és vezető is, mellette egy hatórás kolléga dolgozik, de már ő sem sokáig: nemrég bejelentette, hogy inkább elmegy pedikűrösnek, mert nem él meg a fizetéséből.

"Ma délelőtt pont jönnek is állásinterjúra. De már előre félek tőle, amikor el kell mondanom, hogy kb. nettó 110 ezer forintot tudunk fizetni. És ebben már két pótlék is benne van” – mondta. Nem ő az első, aki a fizetés miatt kopik ki mellőle, sokan mentek el az elmúlt években például tanárnak, mert még a pedagógus-életpályamodell lehetőségei is vonzóbbak voltak, mint nettó százezer forintért a könyvtárban maradni.

Ma Magyarországon nagyjából tízezer ember dolgozik a közművelődési területen, könyvtárosok, múzeumi, levéltári dolgozók, bérüket pedig hosszú évek óta nem rendezték. Az őket képviselő szakszervezet legutóbb pár hónapja nyújtott be petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériumához, de semmi sem változott.

Az Abcúgnak nyilatkozó könyvtáros alapfizetése az érettségizetteknek járó minimálbér, az intézményben mindenki ennyit kap, akinek van érettségije: a takarítőnőtől kezdve a portásig. Ezen kívül kap még nagyjából 20 ezer forint vezetői pótlékot, illetve azt a kulturális illetményt, amit tavaly vezettek be, de elég hektikusan kapják. Utóbbi 18 ezer forint havonta, mert több évtizede van a szakmában. “Tavaly még arról beszéltek, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan nálunk is lesz életpályamodell, de aztán ebből nem lett semmi, helyette bevezették ezt az új pótlékot” – meséli.

Tizenhat éve kapott utoljára valódi fizetésemelést, azóta a minimálbér-emelés az egyetlen, ami pozitívan hat a bérére. Ráadásul leépítettek rengeteg külön jutattást: megszűnt az utazási támogatás, a cafeteria is sokkal kevesebb, nincs már se ruha, se könyvpénz.

Bérfeszültséget okoz majd az iskolákban a kezdő pedagógusok fizetésemelése?

A gyakornok pályakezdő és az öt éve dolgozó között nem sok különbség lesz - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a főiskolai végzettségű, pályakezdő pedagógusok béremeléséről.