szerző:
Eduline

Mire kell figyelni, ha nőként kerestek állást? Hogyan érdemes tárgyalni a fizetésről? Kamu-e a cégnév nélküli álláshirdetés? Többek között ezekre a kérdésekre keretük a választ Istenes Viktóriával, az Astrum Mei kft. HR-tanácsadójával.

Vannak-e tipikusan olyan dolgok, amikre egy nőnek oda kell figyelnie, amikor állást keres?

Egyrészt mellélőhet a megjelenésével. Szerencsére ma már ritkán, de azért előfordul állásinterjúkon a túl sok ékszer, a túlzásba vitt parfüm, illetve a túlzottan kihívó öltözködés. Persze a másik végletet is kerülni kell, a manapság divatos cicanadrág sem megfelelő választás. Egy másik gyakori hiba, amikor a családi állapotról esik szó az önéletrajzban. A családi állapotnak és a gyerekek számának egyszerűen nincs helye a szakmai önéletrajzban.

Gyakran hallani, hogy a nőket gyakorta ér hátrány a munkaerőpicaon: ha gyerekvállalás előtt állnak azért, ha már van gyerek a háztartásban, akkor pedig azért.

Tipikusan nőket érintő probléma a munkahelykereséskor a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése. A személyes interjún érdemes tisztázni, ha valaki a gyereke miatt nem tud túlórázni. Ez főleg azokon a munkahelyeken lehet fontos, ahol projektetkben gondolkodnak, nem órabérben. Jó megoldás, ha rugalmas munkaidőt kérünk, de azt is nyugodtan fel lehet vetni, hogy inkább előbb hazamegyünk, de este még foglalkozunk a munkával. Sok pozícióban ma ez már egyáltalán nem akadály.

Ma már a Facebookon is rengeteg az álláshirdetés, de formailag teljesen eltérőek lehetnek. Hogyan ismerhető fel, hogy komolytalan ajánlatba botlottunk?

Ha a jelentkezéshez ingyenes e-mail címet - gmailt, freemailt - adnak meg, lehet gyanakodni. Én azt sem preferálom, ha valakit vállalkozóként foglalkoztatnak, miközben a hirdetésből úgy tűnik, alkalmazotti státuszról van szó. Ha túl sokszor szerepel a rugalmas szó a hirdetésben, legyen gyanús, ahogy a számlaképesség, mint feltétel is egyértelműen erre utal.

Mi a helyzet az anomim hirdetésekkel? Ezek mennyire megbízhatók?

Az anonim hirdetések nem feltétlenül kamuhirdetések. Az állásportálokon költséges megjelenni, így ott aligha futhatunk bele nem valós hirdetésekbe. A cégek gyakran okkal döntenek úgy, hogy nem írják le a vállalat nevét: vagy egy még betöltött pozíciót hirdetnek, és nem szeretnének belőle konfliktust, vagy egyszerűen csak nem szeretnék közölni a piaccal, hogy bővülni fognak.

Mennyire fontos elem a jelentkezésnek a jól megszerkesztett önéletrajz?

Bár a személyes interjú teszi ki az értékelés legnagyobb részét, így ez a rész nyom legtöbbet a latban, de idáig is el kell jutni, ehhez pedig szükség van a jó önéletrajzra. Inkább a hiányszakmáknál jellemző, hogy a munkaadók eltekintőbben a formai minőségre, de mivel ez olyan, mint egy névjegy, érdemes igényesen elkészíteni.

Egy kényes kérdés: hogyan érdemes a fizetésről tárgyalni pályakezdőként?

Pályakezdőként érdemes egy fizetési sávot megjelölni, ha szükséges a fizetési igényt feltültetni, de a személyes interjún is így érdemes eljárni. Fontos, hogy a realitás talaján maradjunk, ehhez fizetési oldalakat javasolt böngészni, vagy ismerősöket, egykori évfolyamtársakat megkérdezni. A cégek részéről profibb, ha a bérezés kérdése csak az interjún jön elő, ennek ellenére azt javaslom, ha mégis feltételként szabják meg már az önéletrajz elküldésekor, nem érdemes kihagyni.